CRKVA JE SVE ZNALA

Mormoni godinama zataškavali silovanja djece, odao ih video: ‘Ovo je nešto najodvratnije što sam ikad vidio!‘

Otkriveno je više od 4000 fotografija i tisuće šokantnih videozapisa koji su se plasirali u najmračnije kutke interneta

Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana/ seksualno zlostavljanje, ilustrativna fotografija

 /Profimedia/profimedia

Associated Press dobio je gotovo 12.000 stranica dokumenta koji pričaju šokantnu, rijetko degutantnu priču o seksualnom zlostavljanju djece od strane mormona i mormonske crkve u Zapadnoj Virginiji.

Ovo nije prvi put da je Mormonska crkva na udaru zbog zlostavljanja. Prije 12 godina izdali su i crkveni priručnik u ove svrhe, a koji ističe da je "prva odgovornost crkve u slučajevima zlostavljanja pružanje pomoći onima koji su bili zlostavljani i zaštita onih koji bi mogli biti ranjivi na buduće zlostavljanje." Priručnik tvrdi i da se "zlostavljanje ne može tolerirati ni u kojem obliku".

I to je, izgleda, bilo to što se institucionalne borbe protiv zlostavljača tiče.

Brojni crkveni dužnosnici, od biskupa u okrugu Bisbee do dužnosnika u Salt Lake Cityju, godinama su tolerirali seksualno nasilje u različitim mormonskim obiteljima i zataškavali situaciju.

Paul Douglas Adams, član Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana i kako svojedobno sam priznaje - "ovisnik o pornografiji" - priznao je mormonskom biskupu zlostavljanje svoje maloljetne kćeri. Biskup, koji je bio i obiteljski liječnik Adamsovih, slijedio je crkveni priručnik koji ga je upućivao da nazove tzv. "liniju za pomoć" mormonske crkve.

Poziv je malo pomogao. Odvjetnici Mormonske crkve savjetovali su biskupu Johnu Herrodu da se suzdrži alarmiranja policije i da ne komunicira problem sa socijalnom skrbi.

"Ne možete učiniti apsolutno ništa, to su mi poručili", priznao je Herrod u snimljenom intervjuu s policijom.

Herrod je potom nastavio savjetovati oca zlostavljača koji je kćer silovao punih sedam godina, kroz čitavu njenu adolescenciju, a napastovao je i njenu mlađu sestru koja je rođena nekad u to vrijeme. Zlostavljanje je često snimao kamerom i plasirao u najodvratnije kutke interneta.

Adamsa su konačno uhitili agenti Domovinske sigurnosti 2017., bez pomoći crkve, nakon što je policija na Novom Zelandu otkrila jedan od videozapisa.

"Ovaj je video jedan od najgorih koje sam ikada vidio", posvjedočio je kasnije agent Domovinske sigurnosti koji je sudjelovao u hvatanju Paula Douglasa Adamsa. Kada su mu agenti konačno pretresli dom zaplijenili su računala na kojima je bilo pospremljeno više od 4000 fotografija i gotovo 1000 videozapisa od kojih mnogi prikazuju seksualno zlostavljanje Adamsovih kćeri.

Adams se najzad ubio prije nego što mu je uopće suđeno.

Tužba koju su konsekventno podnijela Adamsova djeca optužuje Crkvu Isusa Krista svetaca posljednjih dana, uključujući biskupa Herroda, za nemar i zavjeru koja uključuje prikrivanje seksualnog zlostavljanja djece, a sve kako bi se izbjegle skupe tužbe i zaštitio ugled crkve. Inače, 2020. godine Mormonska je crkva imala oko 16 milijuna članova diljem svijeta, od kojih većina živi izvan Sjedinjenih Država.

Važno je primijetiti da su mormonski čelnici telefonsku liniju za pomoć u slučajevima zlostavljanja uspostavili još 1995. godine, no ona ne djeluje unutar Odjela za obiteljske usluge nego u sklopu Ureda za upravljanje rizikom, čija je uloga zaštititi crkvu od odgovornosti u slučaju različitih okolnosti; požara, eksplozija, izlijevanja opasnih kemikalija, itd.

Istoimeni ured, naposljetku, odgovara samo Prvom predsjedništvu kojeg čine trojica dužnosnika na samom vrhu crkvene hijerarhije. Nitko nije reagirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:51