NIŠTA KONTRA RUSA

Monasi u manastiru ginu pod ruskim granatama, ali ostaju odani ruskom patrijarhu: ‘Ne znam tko puca, daleko su‘

Redovnici u samostanskom kompleksu godinama su bili čvrsto proruski orijentirani, a ukrajinski nacionalisti smatraju ih izdajicama

Manastir Svjatohirsk

 /Sputnik Via AFP

Redovnici i časne sestre u samostanskom kompleksu Svjatohirsk na istoku Ukrajine svakodnevno su na meti ruskog topništva jer su se našli na prvoj liniji bojišta između ruskih i ukrajinskih snaga, izvještava New York Times. Poginulo je najmanje četvero redovnika, objavila je ukrajinska policija. Riječ je o samostanu iz 16. stoljeća, jednom od pet najsvetijih mjesta Ruske pravoslavne crkve.

U posljednjih tjedan dana linija fronte približila se na kilometar od samostanskih vrata. Čini se da rusko topništvo gađa most preko rijeke Sjeverni Donec na čijim je liticama sagrađen samostan. Most je samo na 15 do 20 metara od zidina samostana, neprecizni hici pogađaju objekt Ruske pravoslavne crkve.

"Da, granatiraju samostan, ali vjerojatno samo slijede zapovijedi", kaže sestra Ioana. "Molimo se i za njih, da shvate što rade." U utorak ujutro molila se u hodniku samostanske zgrade kada je pala granata. Na sve strane su letjeli geleri i ostaci cigle. Cigla ju je pogodila u glavu, pa su novinari NYT-a s njom razgovarali u bolnici. Redovnik pokraj nje pogođen je gelerima u trbuh i umro je prije nego što je mogao bio prebačen u bolnicu. Dan prije je u granatiranju ubijeno troje ljudi, pokopani su u svježe iskopane grobove u dvorištu.

'Ništa im nije sveto'

Samostan iz 16. stoljeća je povijesni, kulturni i vjerski spomenik i za Ruse i za Ukrajince. Zidovi su izbušeni šrapnelima, prozori izbijeni. U podrumu zgrade zaštitu od granatiranja ispod pravoslavnih ikona našli su stanovnici susjednih sela. Samostan je pružao utočište prognanima još od proruske pobune u Donbasu 2014., piše NYT.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošli vikend da se u samostanu nalazi oko 300 civila, među kojima oko 60 djece. Regionalna policija kaže da ne mogu evakuirati djecu jer je prilazni put stalno pod granatama.

Ruska vojska je prvi put granatom gađala samostan u ožujku. No, najintenzivnija bombardiranja počela su prije dva tjedna. U samostanskom kompleksu oštećena je, među ostalom, crkva Zagovora Blažene Djevice.

NYT piše kako je u pozadini rata postsovjetski raskol Ruske i Ukrajinske crkve: nakon što je Ukrajinska crkva potvrdila svoju neovisnost, tisuće župa u Ukrajini ostale su vjerne moskovskom patrijarhu Kirilu. Kiril je blagoslovio rusku invaziju na Ukrajinu i od kraja veljače mnoge su ruske pravoslavne župe u Ukrajini, kao i diljem svijeta, odbacile vezu s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ništa im nije sveto, optužuje ruske snage Anton Geraščenko, zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova. Uvjeren je da su ruske snage mogle spriječiti da granate padaju na samostan Svjatohirsk.

Izbjegavanje suočavanja sa stvarnošću

Prošli vikend izbio je požar u kojem je izgorjela crkva Svih svetih Ermitaž, najveća drvena crkva u Ukrajini. Rusija je za požar okrivila ukrajinske snage, a Ukrajinci optužuju Ruse.

Redovnici tog samostana godinama su bili čvrsto proruski orijentirani, a ukrajinski nacionalisti smatraju ih izdajicama.

I u petak kad su novinari posjetili samostan, granatiran je park ispod samostana. Prestrašeni redovnici potražili su sigurnost u podrumu. No, odbili su kritizirati rusku vojsku. "Molimo se za mir u cijelom svijetu, da nitko nigdje ne puca", bilo je sve što je rekao monah Prokhor.

Na pitanje što misli o Rusima koji granatiraju samostan, oklijevao je s odgovorom. "Ne znam tko puca", rekao je. "Pucaju iz daleka - ne mogu ih vidjeti." Izvlače se i pokušavaju izbjeći suočavanje sa stvarnošću, a to je da je Rusija napala Ukrajinu, tumači ukrajinski teolog Ihor Kozlovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:41