NOVA VREMENA

Modernizacija monarhije: dvorjane šalju na obuku, a stiže i šef za raznolikost

Britanska kraljevska kuća ozbiljno je shvatila optužbe Meghan Markle i planira se angažirati po pitanju prava manjina
 Daniel Leal-olivas/AFP

Saga oko Meghan Markle i princa Harryja se nastavlja. Nakon eksplozivnog intervjua kod Oprah, u kojem je vojvotkinja od Sussexa optužila kraljevski dvor i engleske tabloide za rasizam, kraljica Elizabeta II. razmišlja o imenovanju "šefa za raznolikost".

Pozivajući se na neimenovani izvor iz palače, londonski Times piše kako će se ta osoba baviti zastupljenošću i pitanjima manjina, uključujući etničke manjine, osobe s invaliditetom i seksualne manjine.

"Slušaj i uči"

Suradnici u palači će sljedećih nekoliko tjedana pohađati vježbe "slušaj i uči" tijekom kojih će razgovarati s tvrtkama i ljudima o tome kako monarhija može poboljšati prava manjina.

"Ovo pitanje shvaćamo vrlo ozbiljno. Imamo uspostavljene politike, programe i postupke, ali nismo vidjeli napredak koji bismo željeli vidjeti. Uvijek možemo biti bolji, stoga se ne bojimo potražiti nove pristupe u rješavanju tog pitanja", izjavio je izvor.

Prijedlozi koji bi kraljevsku obitelj trebali modernizirati i uskladiti s vrijednostima društva 21. stoljeća uslijedili su nakon što je otkriveno da je bilo rasističkih komentara vezanih uz Meghanina i Harryjeva sina Archieja.

Boja bebine kože

Markle je priznala da je nekoliko mjeseci prije rođenja njezina sina bilo priče o tome koliko će tamna biti njegova boja kože. Oprah je poslije rekla da o tome nisu raspravljali kraljica Elizabeta ni princ Philip. Nije otkriveno o kojem se članu kraljevske obitelji radi.

Međutim, ovo nije jedini put kad je američka glumica bila meta rasističkih komentara koji su joj uništili mentalno zdravlje i u konačnici doveli do toga da izađe iz kraljevske obitelji. Zanimanje za Markle počelo je kad je javnost otkrila da je ona nova djevojka princa Harryja. Mail Online u jednom je naslovu 2016. tvrdio da ona dolazi "(gotovo) iz Comptona", a The Daily Starr pitao se zašto bi se Harry "oženio u gangstersku obitelj".

Što je njihova veza dulje trajala, to su naslovi postajali sve "kreativniji": "Kraljevska diva. Meghan Markle je "zahtjevna vojvotkinja" (The Sun, 2018.), "Kraljevski šok! Meghan Markle ponovno prekršila protokol vulgarnim modnim izborom" (Express, 2018.), "Krajnje bezobrazno! Meghan Markle i princ Harry su dvoje razmaženih derišta koji ucjenjuju monarhiju" (The Sun, 2020.).

Puno toga događalo se i izvan očiju javnosti - od noćnih pravnih bitki s tabloidima kako ne bi objavili "klevetničke priče", pokušaja fotoreportera i novinara da ilegalno uđu u njezin dom, poziva policiji koji su uslijedili do mita koje su tabloidi nudili njezinu bivšem dečku i traženja "prljavštine" od njezinih prijateljica, suradnika i obitelji.

Vojvotkinja i vojvoda od Sussexa tvrde kako postoji "nevidljiv" ugovor između "tvrtke" (kraljevska mašinerija) i britanskih tabloida. Toksični tabloidi strahom vrše kontrolu nad članovima kraljevske obitelji, a posebno su to činili Meghan kojoj nije pružena institucionalna pomoć koju je tražila.

Seksistički naslovi

Pod konstantnim pritiskom seksističkih i rasističkih naslova Markle je u jednom trenutku počela razmišljati o suicidu. Zatražila je pomoć od jednog višeg člana kraljevske obitelji, ali ju je on odbio uz objašnjenje da to ne bi bilo dobro za instituciju.

Harry je stao uz Meghan u tvrdnji da su britanski tabloidi toliko moćni da dominiraju javnim životom, oblikuju javno mnijenje i njihovim vlasnicima daju nezapamćen utjecaj. Jedini način na koji član kraljevske obitelji može "utjecati" na to kako će se o njemu pisati u tabloidima jest da odluči surađivati s novinama.

"Ako ste, kao član obitelji, voljni ići na večere, pića i dati potpun pristup tim novinarima, tada će se o vama bolje pisati. Institucija opstaje na temelju te percepcije", rekao je Harry.

Meghan je dodala: "Postoji razlog zašto tabloidi imaju blagdanske zabave u palači".

Povijest se ponavlja

Kad je vidio koliko jedan dio britanskih medija na nemilosrdan i često rasistički način opisuje njegovu suprugu, princ Harry bio je u strahu da će se "povijest ponoviti", aludirajući na majku, princezu Dianu. Frustriran je činjenicom što su mnogi političari stali na njihovu stranu, dok im apsolutno nitko s dvora nije pružio podršku.

"Za nas, za ovu zajednicu i specifičnosti oko njezine rase, postojala je prilika, mnogo prilika, da moja obitelj pokaže određenu javnu podršku.

Pretpostavljam da je jedna od najtužnijih i indikativnih stvari to što je više od 70 članica parlamenta, iz Laburističke i Konzervativne stranke, reklo da naslovi i članci o Meghan imaju kolonijalan prizvuk. Ipak, nitko iz moje obitelji nikad ništa nije rekao. To nas je zaboljelo", rekao je vojvoda od Sussexa.

The Daily Mail i matična kompanija Mail on Sunday, Associated Newspapers, žalili su se CBS-u, koji je objavio intervju s Oprah, na "namjerno iskrivljavanje novinskih članaka" u montaži vijesti o Markle. U međuvremenu je Ian Murray, izvršni direktor Society of Editors - udruženja više od 400 medijskih organizacija, dao ostavku nakon što je izjavio da "britanski mediji nipošto nisu rasistički".

Prije otprilike mjesec dana Meghan je dobila parnicu protiv izdavača tabloida Mail on Sunday koji je tužila zbog kršenja privatnosti jer su objavili pismo koje je napisala svom ocu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:43