BORBA S COVIDOM

Modernino cjepivo za južnoafrički soj koronavirusa spremno je za kliničko ispitivanje

Tvrtka se obvezala da će proizvoditi onoliko modifikacija cjepiva koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom
 Patrick T. FALLON/AFP

Američka biotehnološka kompanija Moderna priopćila je u srijedu da je izmijenjena inačica njezina cjepiva proizvedena namjenski za južnoafrički soj koronavirusa, spremna da se ispita na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja.

"Moderna je doze svog specifičnog kandidata za cjepivo protiv soja (...) koji je prvo otkriven u Južnoafričkoj Republici poslala američkim Nacionalnim zdravstvenim institutima (NIH) na kliničko ispitivanje", kaže tvrtka u priopćenju.

"U našoj borbi s covidom-19 moramo biti budni i proaktivni u vezi s novim sojevima SARS-CoV-2 koji se javljaju", dodao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

"Moderna se obvezuje da će proizvoditi onoliko modifikacija našeg cjepiva koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom", rekao je.

Američka agencija za lijekove priopćila je u ponedjeljak da proizvođači neće morati ponovno prolaziti dug proces kliničkog ispitivanja modificiranih inačica njihova već odobrenog cjepiva, nego tek manje stroge testove, što bi trebalo uvelike ubrzati njihovo stavljanje na tržište ako rezultati budu uvjerljivi.

To je primjerice svake godine slučaj s modificiranim inačicama cjepiva za gripu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 23:49