ZRAČNA UZBUNA

Moćnike dočekale sirene, francuski diplomat: ‘Zelenski, vrijeme je za ključni odgovor‘

Znamo da će tjedni koji dolaze biti vrlo teški - rekao je Macron

Europski lideri u Irpinu

 Ludovic Marin/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanski premijer Mario Draghi stigli su u četvrtak ujutro u Kijev kako bi se susreli s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Predmet razgovora bile su težnje zemlje za članstvo u EU i daljnja opskrba Ukrajine oružjem.

Trojica čelnika prvi su puta posjetila ukrajinsku prijestolnicu od početka ruske invazije. Stigli su noćnim vlakom u Kijev gdje su ih dočekale sirene za zračni napad koje su upozoravale na mogući raketni napad. La Repubblica je izvijestila kako su čelnici prešli u Ukrajinu s poljske granice, ali njihovi precizni planovi putovanja bili su nepoznati jer Pariz, Berlin i Rim nisu dali službene detalje o dugo očekivanom putovanju.

- Sada ćemo se sastati s predsjednikom Zelenskim kako bismo posjetili ratno mjesto gdje su počinjeni masakri, a zatim vodili razgovore koji su zakazani s predsjednikom - rekao je Macron novinarima na željezničkoj postaji u Kijevu i produžio za Irpin.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp
image

Olaf Scholz

Ludovic Marin/Afp

Posjet je ''poruka europskog jedinstva prema Ukrajincima i potpore, (poruka) o sadašnjosti i budućnosti jer znamo da će tjedni koji dolaze biti vrlo teški'', rekao je francuski predsjednik.

Francuski diplomatski dužnosnik rekao je novinarima Politica da će nakon završetka rata u Rusiji ''biti potreban 'dijalog' između Moskve i Kijeva kako bi se saznalo kako gradimo održiv mir uz sigurnosna jamstva za Ukrajinu''.

Dužnosnik je rekao: ''Zelenski mora definirati što bi za njega bila vojna pobjeda...Mi smo za potpunu pobjedu uz ponovnu uspostavu (ukrajinskog) teritorijalnog integriteta nad svim teritorijima koje su Rusi osvojili, uključujući Krim.''

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp
image

Olga Stefanishyna i Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis pridružio se trojici čelnika krenuvši drugom rutom u četvrtak ujutro. Posjet Macrona, Scholza i Draghija dolazi uoči sastanka čelnika EU tijekom kojeg će se odlučiti hoće li se Ukrajini dodijeliti status kandidata za pridruživanje bloku. Očekuje se da će Europska komisija u petak preporučiti da Ukrajini treba dati status kandidata, što je prvi korak prema članstvu, iako će postojati uvjeti za poboljšanje vladavine prava i borbu protiv korupcije.

image

Europski lideri

Ludovic Marin/Afp
image

Emmanuel Macron, Olaf Scholz i Mario Draghi

Ludovic Marin/Afp

Još nije jasno stajalište trojice lidera. Tijekom posjeta Moldaviji u srijedu, Macron je ostao otvoren prema pridruživanju Kijeva i Moldavije. ''Želim poslati jasan i pozitivan signal, ali moramo izgraditi jednoglasnost među članicama EU'', rekao je.

Šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak pozdravio je njihov dolazak, rekavši da su "sigurnost hrane, oružje i podrška Ukrajini važne teme za razgovor". "Očekujemo podršku za zahtjev Ukrajine za status kandidata za EU", rekao je Jermak u objavi na Telegram kanalu.

Dio razgovora je vojna pomoć Ukrajini. Zelenski je u više navrata zahtijevao pošiljke dalekometnog i teškog topništva potrebno za borbu protiv napredujućih ruskih snaga u istočnom Donbasu i južnim obalnim regijama. Dužnosnici EU sada su pod pritiskom da odobre dodatnu vojnu pomoć, posebice nakon što je američki predsjednik Joe Biden izjavio u srijedu da će Kijevu pružiti milijardu dolara sigurnosne pomoći, koja će uključivati topništvo, obalnu obranu i napredne raketne sustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:35