BAVARSKI NARCIS

Moćni njemački političar na meti napada: ‘Znate li na što troši 15.000 eura mjesečno?‘

Podatke o tim troškovima tražili su zastupnici SPD-a u bavarskom parlamentu, a njemačka agencija dpa dobila je uvid u službeni odgovor

Markus Söder

 Chris Emil Janssen/Imago Stock&people/Profimedia

U politici imidž je bitan: šef bavarskih kršćanskih socijalista (CSU) i bavarski premijer Markus Söder troši na profesionalne fotografije 15.000 eura - mjesečno. Politico navodi da su troškovi za fotografije porasli više od 20 puta za mandata Markusa Södera. Samo u 2022. Söderov ured potrošio je na fotografe 180.000 eura. Njegov prethodnik Horst Seehofer u posljednjoj godini mandata 2017. potrošio je manje od 11.000 eura na to.

Povrh freelancera, Söderov ured više od 36.000 eura godišnje plaća stalno zaposlenog fotografa. Ukupno je u 2022. Markus Söder potrošio na fotografije 220.000 eura, napao ga je šef zastupničkog kluba SPD-a u bavarskoj skupštini Florian von Brunn. "Očito mu je samopromocija važnija od gradnje cijenom dostupnih stanova ili širenja vjetroelektrana u Bavarskoj", kritizirao je šef oporbene stranke u Bavarskoj.

Podatke o tim troškovima tražili su zastupnici SPD-a u bavarskom parlamentu, a njemačka agencija dpa dobila je uvid u službeni odgovor. "Fotografije su rađene za potrebe medija i odnosa s javnošću te za dokumentaciju", stoji u odgovoru iz ureda bavarskog premijera.

Söderov šef ureda Florian Herrmann odbacio je kritike SPD-a, prenosi Spiegel Online: "SPD ponovno pokazuje svoje tipične dvostruke standarde: prema medijskim izvješćima, vaš vlastiti kancelar Olaf Scholz samo je lani platio više od 500.000 eura na fotografije. Bilo je tu i još 40.000 eura za vizažiste", odgovorio je Söderov suradnik.

Naime, ambiciozni Markus Söder nije jedini njemački političar koji voli dobro izgledati, pokazali su podaci iz parlamentarne istrage u travnju. Vlada Olafa Scholza povećala je na 1,5 milijuna eura izdatke za fotografe, frizere i vizažiste u prvoj godini svog mandata, 2022. To je bilo gotovo 80 posto više nego 2021., posljednje godine mandata Angele Merkel, podsjeća Politico.

No, Markus Söder puno više vodi računa o svom pojavljivanju u javnosti od bivše kancelarke. Söder se pojavljuje posvuda, gotovo da ne prođe dan bez njegove nove fotografije na Instagramu, navodi Politico. Od 2018., kada je preuzeo mjesto bavarskog lidera, troškovi za samopromociju kontinuirano rastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:21