‘CIJENA RATA‘

Mnogi u Europi mogli bi se neočekivano obogatiti: ‘Više nema sumnje, ovo je novo zlato‘

Europljani hrle u trgovine po peći i kamine, nisu svi jednako obučeni kako ih koristiti, što bi moglo dovesti do opasnosti

Ilustrativna fotografija

 Dmitrii Melnikov/Alamy/Alamy/Profimedia/Dmitrii Melnikov/Alamy/Alamy/Profimedia

Rastuće cijene energije u Europi natjerali su stanovnike da se vrate starijim, klasičnim metodama grijana, poput ugljena i ogrjevnog drva.

Market Insider podsjeća da su cijene energenata otišle u nebo nakon ruske invazije na Ukrajinu te se dolaskom zime Europa suočava sa teškom stvarnošću - čak i mogućim redukcijama, a ogrjevno drvo moglo bi biti "novo zlato".

Tu se javlja novi problem, jer dok Europljani hrle u trgovine po peći i kamine, nisu svi jednako obučeni kako ih koristiti, što bi moglo dovesti do opasnosti. Drugi sugovornik Washington Posta kaže kako bi to moglo dovesti čak i do brojnih smrtnih slučajeva ove zime.

List ističe kako su cijene energije u nekim dijelovima Europe nakon invazije narasle i do tisuću posto. EU pokušava smiriti situaciju te napuniti skladišta nafte i plina. Analitičari predviđaju da će inflacija i nedostatak energije povećati siromaštvo u Europi.

Čelnik njemačke energetske regulatorne agencije Klaus Muller kratko je poručio kako je sve ovo dio Putinovog plana te da je to "cijena ovog rata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:24