MINUTA OKO SVIJETA

Mnogi su bili zavarani, spominjao se ‘kraj povijesti‘, a onda su 2014. urušeni temelji globalnog poretka

Bilo je i onih koji se nisu dali zavarati, Poljska prije svega, pa baltičke i nordijske države

Njemačke haubice PzH 2000

 Gregor Fischer/Afp/Profimedi/Gregor Fischer/afp/profimedi

Militarizacija je ružna riječ, evo kako to definira Hrvatski jezični portal: uvesti/uvoditi vojsku kao odlučnu snagu u državni sustav ili u dijelove društvenog sustava; organizirati na vojnički način; (po)vojačiti, (po)vojničiti. Budi asocijacije na mučne knjige i filmove, konačno svaki dan možemo gotovo u izravnom prijenosu promatrati što rat čini u Ukrajini, pojasu Gaze. Imamo mi i vlastito iskustvo agresije i obrane. Smrti i razaranja.

Stariji se sjećamo doba Hladnog rata kad je obrana bila možda i gravitacijskom točkom politike, Zeleni su nastali kao pacifistička stranka na protivljenju militarizaciji Europe. A onda je uslijedilo "zlatno doba", nakon pada Berlinskog zida otvara se svijet napretka, slobode, bez prijetnje vojnog sukoba (Hrvatska prvih godina samostalnosti nije bila dijelom tog ozračja zbog agresije koju su pokrenule retrogradne sile, JNA i zagovornici velikosrpske politike). "Kraj povijesti?", s pravom se pitao Francis Fukuyama.

Bilo je i onih koji se nisu dali zavarati, Poljska prije svega, pa baltičke i nordijske države. Povijest bliskih odnosa s Rusijom ih je poučila da uvijek treba biti na oprezu. Dok većina europskog kontinenta ukida obavezni vojni rok, Finska ga zadržava, 1300 je to kilometara granice sa zemljom koja ih je dva put napala.

Ugodni život su narušavale financijske i migrantske krize, izazove stvarao nezapamćen tehnološki napredak – prvi iPhone se pojavio 2007. godine – koji nam je donio i umjetnu inteligenciju.

A onda je Rusija 2014. godine srušila temelje poretka na koji smo navikli, otela je teritorij druge države, Ukrajine i postalo je jasnim da se obrambena pitanja vraćaju u središte političke rasprave. Europa se još neko vrijeme nećkala, nadala da se agresivne Ruse može primiriti. Kraj veljače 2022. godine pokazuje da je to bila zabluda. Europa se mora naoružati: Bi li Putin stao da je osvojio Ukrajinu ili bi udario na neku članicu NATO pitanje je čiji odgovor ne želimo saznati. Nećemo ga morati saznati ako, kako traže mudri estonski obavještajci, stvorimo moćna sredstva odvraćanja. Rusija razumije samo jezik sile, vjerujte mi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:59