LUDA ZA ORUŽJEM

Mlada američka političarka u Kongres želi ponijeti svoj omiljeni Glock: ‘Smijem li?‘

Vlasnica restorana na temu oružja u Coloradu poslala je upit policiji smije li unositi oružje na Capitol Hill u Washingtonu
Lauren Boebert
 Instagram

Lauren Boebert je novoizabrana zastupnica Kongresa SAD-a iz redova Republikanske stranke, a svoju je prvu želju prije dolaska na Capitol Hill već podijelila s tamošnjom policijom.

Vlasnica restorana na temu oružja u Coloradu poslala je upit policiji smije li unositi oružje u zgradu američkog Kongresa u Washingtonu. Ako joj to bude omogućeno, neće biti prva takva zastupnica.

Ovakva neuobičajena praksa dopuštena je zastupnicima, no s određenim ograničenjima, prema desetljećima starim zakonima u Kongresu. Javnost ne smije nositi oružje na Capitol Hill.

Lauren Boebert (33), gorljiva aktivistica za pravo nošenja oružja, koja svoj pištolj Glock uvijek ima uz sebe, pobijedila je prošloga lipnja dugogodišnjeg zastupnika Scotta Tiptoma za nominaciju. U kampanji je isticala kako on nije dovoljno strastven po pitanju podrške predsjedniku Donaldu Trumpu.

Boebert je upit policiji uputila dok je boravila u Washingtonu s drugim novopečenim kongresnicima radi sudjelovanja u orijentacijskom programu, neslužbene su izjave dvojice dužnosnika Kongresa. Nisu željeli odavati svoj identitet.

Pomoćnici Lauren Boebert, koju je Trump podržao kao ratnika koji se nikada neće pokloniti establišmentu u Kongresu, nisu željeli odgovoriti na upit o ovoj temi.

- Ovo je privatna stvar, izabrana zastupnica Kongresa ne želi o tome službeno govoriti, izjavila je Laura Carno u e-mailu prošloga tjedna.

Trump snažno politički zagovara pravo na nošenje oružja, a slabi su izgledi da bi savezni zakoni mogli biti promijenjeni kada podijeljeni Kongres stupi na dužnost u siječnju s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom, iako on zagovara jaču kontrolu posjedovanja oružja.

Glasnogovornica policije Capitol Hilla Eva Malecki nije željela odgovoriti na pitanje koliko zastupnika ima dopuštenje za nošenje oružja u Kapitol.

Na Instagram profilu zastupnice iz Colorada, koja vodi Shooters Grill, vidljiva je njezina ljubav prema nošenju oružja. Rijetke su fotografije mlade političarke na kojima ne nosi pištolj na lijevom boku.

Iako je ona to javno opovrgnula, osvanuli su i natpisi da je Lauren Boebert pristaša američkog pokreta QAnon, koji zastupa teorije zavjere, antisemitizma i druge radikalne ideje koje promoviraju krajnji desničari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:46