POTRES U AMERICI

Misterioznoj konzervativnoj organizaciji na račun sjelo 1,6 milijardi dolara, otkriveno tko je donator!

Donacija Marble Freedomu od 1,6 milijardi dolara, osnovanom tek 2020., došla je u obliku stopostotnih dionica tvrtke za električne uređaje

Prosvjednica odjevena u odjeću iz ‘Sluškinjine priče‘

 Vuk Valcic/Alamy/Alamy/Profimedia/Vuk Valcic/Alamy/Alamy/Profimedia

Nova desničarska politička organizacija predvođena konzervativnim odvjetnikom s poviješću utjecaja na Vrhovni sud SAD-a primila je najveću pojedinačnu donaciju vrijednu 1,6 milijardi dolara iz takozvanog ‘‘crnog fonda‘‘, objavio je CNN.

Neprofitna organizacija Marble Freedom Trust, primila je doprinos u obliku dionica, a zatim je usmjerila više od 200 milijuna dolara drugim konzervativnim organizacijama prošle godine, pokazuju porezni podaci koje je pregledao CNN. Pojedinačni doprinos više je nego dvostruko veći od ukupnog iznosa koji je skupio Trumpov odbor za predsjedničku kampanju tijekom cijelog izbornog ciklusa 2020.

Čovjek iza scene koji prikuplja novac za preoblikovanje američkog pravosuđa kroz Marble Freedom je Leonard Leo. Leo je supredsjedatelj konzervativnog Federalističkog društva koje je nekada savjetovalo bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u njegovoj borbi s Vrhovnim sudom. Marble Freedom koji u svojem opisu navodi da je posvećen ‘‘širenju ljudske slobode u skladu s vrijednostima i idealima navedenim u Deklaraciji o neovisnosti i Ustavu SAD-a‘‘, pod sobom ima mrežu niza drugih desničarskih neprofitnih organizacija koje se miješaju u politiku, ali ne otkrivaju donatore. Te operacije općenito su stekle naziv ‘‘crni fond‘‘.

Prema financijskim dokumentima koje je pregledao CNN, najveća donacija organizaciji sa sjedištem u Utahu, koja nema ni javni profili ili web stranicu, povezana je s Barreom Seidom, 90.-godišnjem direktorom elektroničke tvrtke iz Chicaga i filantropom. New York Times je u ponedjeljak u izvješću također identificirao Seida kao donatora. Marble Freedom odbio je odgovoriti na komentare novinara da otkriju identitet svojih donatora.

Donacija Marble Freedomu od 1,6 milijardi dolara, osnovanom tek 2020., došla je u obliku stopostotnih dionica privatne tvrtke za električne uređaje Tripp Lite sa sjedištem u Chicagu čiji je dugogodišnji predsjednik bio Seid. Darujući dionice Seid je izbjegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit te je time uštedio veliku količinu novaca. Marble Freedom je dionice donirane 17.ožujka 2020. prodao istoga dana prema dokumentima Komisije za vrijednosne papire i burzu. Američko-irska energetska kompanija Eaton kupila je Tripp Lite za 1,65 milijarde dolara. Glasnogovornik Eatona rekao je da tvrtka neće dati više detalja o akviziciji, prenio je CNN.

Seid ima povijest anonimnih donacija konzervativnim političkim skupinama koje su pridonosile širenju ideologije stranke. Njegova obiteljska Zaklada Barbara and Barre Seid uglavnom financira kulturnee organizacije i sveučilišta u Chicagu. Neke od istraga pokazale su da je Seid bio anonimni donator koji je pridonio sa 17 milijuna dolara skupini koji ja proizvela antiislamski dokumentarac koji je poslan tijekom izbora 2008. milijunima kućanstava. Javno objavljene e-mail poruke sugerirale su da bi Seid mogao biti donator koji je obećao 20 milijuna dolara tijekom pet godina pravnom fakultetu Sveučilišta George Mason, pod uvjetom da se preimenuje u ime bivšeg konzervativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalije.

S druge stranke, Leo je već poznat kao jedna od najutjecajnijih osoba u svijetu konzervativnog crnog fonda. On je vodio i bio član nekoliko neprofitnih organizacija od kojih je nekoliko povezano s političkim kampanjama koje promoviraju konzervativne kandidate za Vrhovni sud. Marble Freedom izvijestio je da je dao četiri donacije drugim neprofitnim organizacijama - transakcije za koje se čini da su se dogodile između prodaje dionica sredinom ožujka 2021. i kraja travnja 2021. Najveći doprinos bio je dar od 153 milijuna dolara Rule of Law Trustu, neprofitnoj organizaciji za crni fond koju vodi Leo i koja je financirala druge konzervativne organizacije. Marble Freedom pridonio je 41,1 milijun dolara Donors Trustu, neprofitnoj organizaciji koja je u prošlosti usmjerio novac skupinama koje su širile lažne tvrdnje o izbornoj prijevari. Marble Freedom također je donio 16,5 milijuna dolara The Concord Fundu, neprofitnoj organizaciji koja se zalagala za konzervativne kandidate za Vrhovni sud i druga sudačka mjesta.

Donacija od 1,6 milijardi dolara svrstala je Marble Freedom u jedno od najbolje financiranih organizacija koje podupiru konzervativne ciljeve u SAD-u. Leo je u izjavi rekao da je ‘‘krajnje vrijeme da konzervativni pokret bude među redovima Georgea Sorosa, Hansjörga Wyssa, Arabella Advisors i drugih ljevičarskih filantropa", misleći na dva liberalna milijardera i konzultantsku tvrtku koja upravlja s nekoliko manjih grupa crnog fonda na ljevici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:03