GROZNI UVJETI

Misteriozne smrti na američkom nosaču aviona, cure ispovijesti: ‘Pa tamo je nemoguće čak i spavati‘

‘Na brodu je bilo gotovo nemoguće pronaći mirno mjesto za spavanje, često je znalo nestati struje, niti vode nije bilo dovoljno‘

Nosač zrakoplova USS George Washington

 Abaca/Abaca Press/Profimedia

Američka mornarica suočena je s nizom samoubojstava koja su se zaredala na nosaču aviona USS George Washington. Od sedam smrtnih slučajeva članova posade, najmanje četiri su bila samoubojstvo, priopćila je mornarica za CNN. Samo u jednom tjednu, život si je oduzelo troje mornara, zadnji među njima, Xavier Sandor iz osiguranja, ubio se 15. travnja. Prije nego se odlučio na drastičan čin, Xavier je, piše CNN, ocu rekao da su "uvjeti na brodu užasni".

Kao najveće probleme mornari ističu nedostatak sna.

- Na brodu je bilo gotovo nemoguće pronaći mirno mjesto za spavanje, rekli su mornari, a brod je stalno trpio nestanke struje i nedostajalo je tople vode. Vezovi često nisu imali ventilaciju, rekli su, a masivna metalna konstrukcija plovila pojačavala je temperaturu sve dok nije postala nepodnošljiva.

Naime, nosač zrakoplova na nuklearni pogon je od 2017. godine bio u procesu remonta i još, uvjerena je posada, nije bio spreman za ukrcaj. Proces, za koji se isprva očekivalo da će trajati četiri godine, više puta je odgađan do najranije ožujka 2023., priopćila je mornarica.

Unatoč tome, mornari su se ukrcali dok je brod još bio usidren u građevinskoj zoni brodogradilišta.

Mornari su svjedočili da je USS George Washington. Bio zapravo "jedno veliko gradilište".

- Standardi smještaja su užasni, kvaliteta hrane zabrinjavajuća, a vodstvo istovremeno nije činilo ništa da se problemi riješe, štoviše, odbacivali su optužbe – rekli su mornari za CNN.

Roditelji umrlih za medijsku su kuću svjedočili o uvjetima života koji su zadesili njihovu djecu, članove posade nosača zrakoplova. "To je samo dno", rekao je jedan. "Probudio bih se usred noći smrzavajući se", kazao je drugi. Mnogi su, umjesto na brodu, spavali u svojim automobilima.

Mornari koji su otišli s broda svjedoče da je često bilo teško dobiti i potpuni obrok.

- Jednostavno bi ostali bez hrane, a ako bi im išta ostalo, to bi bilo - ako imate sreće - malo žitarica ili jedan mali pileći batak koji može, ali i ne mora biti nedovoljno pečen - rekao je mornar koji je često radio kasnonoćne sigurnosne smjene.

- Zatvorenici dobivaju bolju hranu od onoga što smo mi dobivali u vojsci – rekao je drugi član posade. Njihova se kolegica tješila pićem i izjavila da je to "najluđe okruženje koje je ikad morala iskusiti".

Viši oficiri nisu vidjeli razlog za prigovore i poručili su posadi da oni "nisu marinci i ne spavaju u lisičjoj rupi", na što je član posade odgovorio da "to nije Afganistan pa da očekujemo takve okolnosti".

- Pritužbama nećete ništa postići. Jedino što možete je patiti u tišini – kaže.

Tek nakon zadnjih samoubojstava, mornarica je ipak otvorila dvije istrage. Prva, za koju se očekuje da će uskoro biti dovršena, posebno se bavi nedavnim smrtnim slučajevima na brodu. Druga, šira istraga će ispitati zapovjednu klimu i kulturu u brodogradilištu u Newport Newsu, uključujući pitanja stanovanja, parkinga i kvalitete života.

Zapovjednik američkih mornaričkih zračnih snaga u Atlantiku, admiral John Meier, rekao je da je brod dobio dodatne resurse za mentalno zdravlje, poput posebnog interventnog tima i dodatnog psihologa.

Povećanje resursa za brigu o mentalnom zdravlju odavno je zakašnjelo, kažu mornari koji su razgovarali sa CNN-om. Iako je brod imao kliničkog psihologa, mornari su, kažu, na termin čekali mjesecima.

Nakon što su samoubojstva postala tragična stvarnost nosača, 200 je mornara otišlo s broda, a njih 400 koliko ih je ostalo, mornarica je preselili u privremeni smještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:52