KRIZA U AMERIČKOJ VLADI

Ministar obrane u bolnici, Biden nije imao pojma što je pokrenulo goruća pitanja i spekulacije

Austin je odmah iza Bidena u hijerarhiji zapovijedanja američkom vojskom i njegove dužnosti zahtijevaju da bude dostupan u svakom trenutku

Lloyd Austin

 Alberto PIZZOLI/AFP

Zamjenica ministra obrane SAD-a nije bila obaviještena da je ministar Lloyd Austin hospitaliziran kada je preuzela neke od njegovih dužnosti 2. siječnja, objavio je u nedjelju CNN.

Kathleen Hicks informirana je tek dva dana kasnije da je Austin primljen na Novu godinu u vojnu bolnicu Walter Reed, objavio je CNN pozivajući se na dva izvora iz ministarstva obrane.

Reuters je objavio u subotu da je predsjednik Joe Biden informiran o hospitalizaciji tek u četvrtak navečer.

Njih dvojica razgovarali su u subotu navečer, rekao je drugi američki dužnosnik.

Newsweek navodi da Austin nije postupio u skladu s dosadašnjom praksom.

Vijest da je malo tko pravovremeno doznao da je Austin hospitaliziran dolazi u trenutku velike napetosti u svijetu. SAD igra važnu ulogu u konfliktima na Bliskom istoku i Ukrajini.

Novinari koji prate zbivanja u Ministarstvu obrane SAD-a Austinovu su netransparentnost nazvali "nečuvenom".

Senatori iz Republikanske stranke Roger Wicker i Tom Cotton rekli su da netko "mora snositi posljedice" zbog tog "neprihvatljivog" ponašanja.

Austin je odmah iza Bidena u hijerarhiji zapovijedanja američkom vojskom i njegove dužnosti zahtijevaju da bude dostupan u svakom trenutku odgovoriti na bilo koju vrstu krize nacionalne sigurnosti.

Politico je izvijestio da je general Charles Q. Brown, načelnik Združenog stožera, tek u utorak doznao za Austinovu hospitalizaciju.

Austin, koji ima 70 godina, rekao je u izjavi u subotu da preuzima "punu odgovornost" za tajnost koja okružuje njegovu jednotjednu hospitalizaciju zbog još uvijek nerazjašnjenog zdravstvenog uzroka.

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država reklo je u petak da je Austin iskusio "komplikacije nakon nedavne operacije kojoj je podvrgnut na svoje inzistiranje".

CBS je izvijestio u nedjelju da Austin ostaje u bolnici.

Glasnogovornik Pentagona nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o tome kada su Hicks i Brown obaviješteni o Austinovoj hospitalizaciji ili je li on još uvijek u Walter Reedu.

Pentagon tek treba objasniti od čega se Austin liječi, je li izgubio svijest tijekom proteklog tjedna i dati bilo kakve detalje o tome kada će biti otpušten iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:51