PRIJETNJA MIRU

Ministar obrane Bosne i Hercegovine: U Ukrajini možda počinje treći svjetski rat

"Volio bih da griješim, no nije nemoguće da je ovo uvod u treći svjetski rat", izjavio je ministar obrane Sifet Podžić

Sifet Podžić

 Arif Akdogan/Anadolu Agency Arif Akdogan/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ministar obrane BiH ocijenio je u srijedu kako bi agresija Rusije na Ukrajinu mogla označiti početak trećeg svjetskog rata, dok su ključni bošnjački i srpski političari ponovili stajališta koja pokazuju koliko je zemlja podijeljena u opredjeljivanju između Zapada i Moskve u sadašnjoj krizi.

"Volio bih da griješim, no nije nemoguće da je ovo uvod u treći svjetski rat", izjavio je ministar obrane Sifet Podžić, koji je umirovljeni general i nekadašnji načelnik Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH.

Kako je prenijela televizija N1, Podžić je ocijenio kako se Zapad, a posebice Europska unija, u sadašnjoj krizi ne ponašaju dovoljno odlučno jer rusku agresiju nije moguće zaustaviti politikom sankcija.

Kazao je kako je dokaz za to sve što se zbivalo u različitim krizama od Gruzije do Krima.

"Ulaskom ruske vojske u anektirane republike, republike kako ih oni nazivaju, ne može se na to odgovoriti apelima, priopćenjima, sankcijama. Na žalost, mi vojnici to znamo, na silu se može samo odgovoriti silom", izjavio je Podžić.

Na sličan je način krizu u Ukrajini prokomentirao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazavši kako je jasno da Rusija krši međunarodno pravo pa bi joj trebalo odgovoriti na adekvatan i odlučan način.

" Agresiju Rusije treba zaustavljati na vrijeme, tu ne treba hodati po jajima", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva BiH Dodik o krizi u Ukrajini očitovao se već u utorak, kada se sastao s ruskim veleposlanikom Igorom Kalabuhovim, a nakon toga je izjavio kako bi se BiH trebala držati neutralno u sadašnjoj situaciji. No u srijedu je jedva prikriveno podržao Rusiju najavivši kako će blokirati svaki pokušaj da se BiH prikloni sankcijama koje uvodi Zapad.

"Kad bi netko želio uvesti sankcije Rusiji, ja to ne bih dao", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:19