RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ministar EU članice na iznenađenje svih osvanuo u Minsku: ‘Znam da će me sad mnogi napadati, ali...‘

Uživo pratimo ključne trenutke 355. dana ruske invazije na Ukrajinu

Peter Szijjarto

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Ključni događaji

- Sandu: ‘Rusija pomoću državljane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije želi svrgnuti vladu u Kišiinjevu‘

- Njemačka počela obučavati Ukrajince na tenkovima Leopard 2

- Stoltenberg: ‘Putin počeo novu ofenzivu, nema naznaka da želi mir‘

- Kadirov: ‘Rusija će do kraja godine zauzeti Kijev‘

- Ruska Vanjska obavještajna agencija: ‘SAD obučava džihadiste za borbu protiv Rusije

- Osmišljen novi paket sankcija za Rusiju

- Nova jeziva snimka ubojstva ruskog plaćenika

- Rusi pokrenuli nove žestoke napade

- SAD građanima u Rusiji: Napustite zemlju!


Ukrajinci: ‘Rusija izgubila čitavu elitnu 155. brigadu mornaričkog pješaštva‘

Rusija je možda izgubila cijelu elitnu 155. brigadu mornaričkog pješaštva dok je napadala istočni ukrajinski grad Vuhledar, navodi se u izvješću.

Veliki broj ruskih snaga, uključujući zapovjedni kadar, uništen je u blizini gradova Vuhledar i Mariinka u Donjecku, rekao je ukrajinski dužnosnik Oleksij Dmitraškivski za Politico.

Rekao je da je Rusija u proteklom tjednu također izgubila oko 130 jedinica opreme, uključujući 36 jedinica tenkova.

Ruske snage su također gubile 150-300 marinaca dnevno u blizini Vuhledara, rekao je. Procijenio je da je brigada brojala ukupno oko 5000 vojnika, čiji su pripadnici poginuli, ranjeni ili zarobljeni.

Dmitraškivski, voditelj press centra Tavriskog okruga Ukrajinskih obrambenih snaga, rekao je:

‘155. brigada već je tri puta morala biti popunjavana. Prvi put nakon Irpina i Buče; drugi put su poraženi kod Donjecka - opet su se oporavili. A sada je već gotovo cijela brigada uništena kod Vuhledara.‘

Dodao je kako bi želio da zapadno oružje ‘dođe brže, jer bi nam to dalo priliku ne samo da se zaštitimo i zaustavimo napade, već i da ih konačno potisnemo s našeg teritorija‘.


Sandu: ‘Rusija pomoću državljane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije želi svrgnuti vladu u Kišinjevu‘

Predsjednica Moldavije, Maia Sandu, optužila je Rusiju da planira upotrijebiti strane sabotere kako bi svrgnula vladu njezine zemlje, spriječila njezino pridruživanje EU i upotrijebila je u ratu protiv Ukrajine.

Njezini komentari uslijedili su nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog tjedna rekao da je njegova zemlja presrela planove ruskih tajnih službi ‘za uništenje Moldavije‘ - tvrdnje koje su kasnije potvrdili moldavske obavještajne službe.

Sandu je rekla: ‘Rusija planira akcije u kojima će sudjelovati diverzanti s vojnom obukom, kamuflirani u civile, koji će poduzimati nasilne akcije, napadati pojedine državne objekte, pa čak i uzimati taoce. Svrha zavjere je srušiti ustavni poredak, promijeniti legitimnu vlast iz Kišinjeva u nelegitimnu čime bi se naša zemlja stavila na raspolaganje Rusiji, kako bi se zaustavio proces europskih integracija.‘

Rekla je da plan uključuje državljane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali izazvati prosvjede u pokušaju da se ‘promijeni legitimna vlada ilegalnom vladom pod kontrolom Ruske Federacije‘.

Moldavska čelnica, čija zemlja graniči s Ukrajinom, više je puta izrazila zabrinutost zbog namjera Moskve prema toj bivšoj sovjetskoj republici i zbog prisutnosti ruskih trupa u otcijepljenoj regiji Pridnjestrovlje.

‘Pokušaji Kremlja da donese nasilje u našu zemlju neće uspjeti. Naš glavni cilj je sigurnost građana i države. Naš cilj je mir i javni red u zemlji‘, kazala je Sande.


Njemačka počela obučavati Ukrajince na tenkovima Leopard 2

Njemačka vojska počela je obučavati ukrajinske vojnike na borbenim tenkovima Leopard 2, koje Kijev smatra ključnim za vraćanje teritorija koje je zauzela Rusija, javlja u ponedjeljak dpa.

Obuka će se većinom održavati na poligonu njemačkih oružanih snaga u Munsteru, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Očekuje se da će obuka trajati nekoliko tjedana.

Njemačka je Ukrajini obećala 14 tenkova Leopard 2s.

Ukrajinski vojnici već se obučavaju u Njemačkoj na borbenim vozilima Marder.

Njemačko ministarstvo gospodarstva je početkom veljače odobrilo izvoz do 178 borbenih tenkova Leopard 1A5 Ukrajini.

"Koliko će doista tenkova Leopard 1A5 biti dostavljeno Ukrajini, ovisi o potrebnom poslu održavanja", zajednički su u prošli utorak priopćili ministarstvo gospodarstva i ministarstvo obrane.

Njemačka vlada dala je svoje odobrenje za izvoz obnovljenih tenkova pretprošli tjedan.


Stoltenberg: ‘Putin počeo novu ofenzivu, nema naznaka da želi mir‘

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, kaže da je ‘stvarnost takva da već vidimo početak‘ nove ruske ofenzive u Ukrajini.

Predsjednik Vladimir Putin šalje ‘još tisuće i tisuće vojnika‘, prihvaća ‘vrlo visoku stopu žrtava‘ i snosi ‘velike gubitke‘, ali vrši pritisak na Ukrajince, kaže Stoltenberg.

‘Ono što Rusiji nedostaje u kvaliteti, oni pokušavaju nadoknaditi količinom‘, kaže i naglašava koliko je hitno da Zapad opskrbi Ukrajinu s više oružja.

Što se brže Kijev može opskrbiti oružjem, streljivom, rezervnim dijelovima i gorivom, to se više života može spasiti, rekao je Stoltenberg i dodao kako ‘nema nikakvih naznaka da se Putin priprema za mir‘.


Mađarski ministar vanjskih poslova posjetio Minsk

Mađarski ministar vanjskih poslova posjetio je u ponedjeljak Minsk kako bi "komunikacijski kanali bili otvoreni" nakon što je 35 zemalja zatražilo da ruskim i bjeloruskim sportašima bude zabranjeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Ministar Peter Szijjarto objavio je na Facebooku da će u razgovorima u Bjelorusiji zastupati stajalište Mađarske u vezi sukoba u Ukrajini.

"Očito je da će me mnogi napadati zbog ovog posjeta, ali naše stajalište je jasno: komunikacijski kanali moraju biti otvoreni", napisao je u objavi Szijjarto, uz fotografije posjeta. "Da nismo to učinili, ne bih mogao prenijeti poruku poziva za mir".

Baltičke i nordijske države i Poljska zatražile su od međunarodnih sportskih tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu na Olimpijadi 2024. godine.

Mađarski olimpijski odbor nije odgovorio na upit Reutersa u petak.

Mađarski premijer Viktor Orban ističe da se Mađarska ne želi miješati u rat, ali i da je neovisna i suverena Ukrajina u mađarskom nacionalnom interesu.

Orban opetovano poziva na prekid vatre i mirovne pregovore kako bi se okončao rat i ne želi slati oružje u Ukrajinu.

Također žestoko kritizira europske sankcije protiv Rusije jer štete europskim gospodarstvima, ali ih je do sada podržao.

Istodobno nastoji spasiti gospodarsku suradnju s Rusijom koliko god može.


Kadirov: ‘Rusija će do kraja godine zauzeti Kijev‘

Ramzan Kadirov, čelnik Čečenije i Putinov saveznik, rekao je da će Moskva postići svoje ciljeve u Ukrajini do kraja godine.

U intervjuu emitiranom na ruskoj državnoj televiziji, Kadirov je rekao da Rusija ima snage da zauzme glavni grad Kijev i da mora zauzeti drugi ukrajinski grad Harkov i njegovu glavnu luku, Odesu.

‘Vjerujem da ćemo do kraja godine stopostotno izvršiti zadatak koji nam je danas postavljen‘, kazao je Kadirov.

Kadirov, čelnik većinom muslimanske južne ruske regije Čečenije, sebe je često opisivao kao ‘ratnika‘ u službi Vladimira Putina.

Njegove su snage imale istaknutu ulogu u borbama u Ukrajini, a on je formirao neformalni savez s vođom ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom i drugim nacionalističkim tvrdolinijašima koji podržavaju rat.

U intervjuu za rusku državnu TV rekao je da bi bilo ‘pogrešno‘ pregovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.


Ruska Vanjska obavještajna agencija: ‘SAD obučava džihadiste za borbu protiv Rusije‘

Na prokremaljskom portalu Russia Today osvanula je vijest da se SAD okrenuo islamističkim ekstremistima za planiranje terorističkih napada u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim republikama, a to je, kako navode, priopćila moskovska Vanjska obavještajna agencija (SVR). U tu se svrhu obučava grupa u bazi u Siriji, tvrdi dotična agencija.

‘Američka vojska aktivno regrutira militante iz džihadističkih skupina povezanih s Islamskom državom (IS, bivši ISIS) i Al-Qaidom za izvršenje terorističkih napada u Rusiji i članicama Zajednice Neovisnih Država (CIS)‘, stoji u izvješću SVR-a koje se poziva na ‘vjerodostojne izvore‘.

Zajednica Neovisnih Država (CIS), osnovana je nakon raspada Sovjetskog Saveza, te uključuje neke od bivših republika - Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Prema navodima SVR-a, SAD je uključio 60 terorista koji su već bili aktivni na Bliskom istoku. Oni ‘prolaze obuku u američkoj vojnoj bazi Al-Tanf u Siriji, gdje uče kako proizvoditi i koristiti improvizirane eksplozivne naprave‘.

‘Posebna pozornost posvećuje se planiranju napada na dobro zaštićene objekte, uključujući strane diplomatske misije‘, navodi agencija. Dodaju da Washington ima za cilj ‘rasporediti militante u malim skupinama na teritorij Rusije i država CIS-a u bliskoj budućnosti‘. Zatim će ciljati na ‘diplomate, javne službenike, službenike za provođenje zakona i vojno osoblje‘, tvrdi SVR.

‘Vidimo da su američke sigurnosne agencije izgubile sva moralna načela. Opsjednuti su ludom željom da ‘Rusija iskrvari‘. Stratezi iz Washingtona pretpostavljaju da je prihvatljivo izravno koristiti teroriste za svoje prljave svrhe‘, rekla je agencija i dodala da ‘takve akcije, Washington stavljaju u rang s najvećim međunarodnim terorističkim skupinama‘.

U prosincu je direktor SVR-a Sergej Nariškin ustvrdio da Bijela kuća provodi politiku stvaranja ‘pojasa nestabilnosti duž vanjskog ruba Rusije‘. Nariškin je ranije izjavio da sigurnosne službe Rusije i zemalja CIS-a imaju zajednički cilj ‘suprotstaviti se destruktivnim akcijama zapadnih zemalja na teritoriju naših država‘.


Osmišljen novi paket sankcija za Rusiju

Politico piše da je ‘šef ureda Ursule von der Leyen, Björn Seibert, tijekom vikenda informirao veleposlanike EU o planovima za deseti paket sankcija Rusiji‘.

Paket će uključivati:

- Nove financijske sankcije protiv četiri ruske banke, uključujući najveću rusku privatnu banku Alfa bank.

- Zabranu ruskim državljanima da rade u upravnim odborima tvrtki koje se bave ključnom infrastrukturom u EU

- Nove sankcije protiv 130 subjekata i osoba s popisa.

- Dodatne trgovinske zabrane uvoza ruske gume, asfalta i bitumena u EU i izvoza robe EU u Rusiju, uključujući teške strojeve koji se koriste u građevinarstvu


Rusi jačaju obrambene utvrde u Zaporižju

Rusija jača i proširuje svoje obrambene položaje u okupiranim područjima Ukrajine, reklo je britansko ministarstvo obrane u ponedjeljak, dok se bliži godišnjica početka ruske invazije.

Ruske snage su "vjerojatno dodatno ojačale obrambene položaje" na južnoj bojišnici u Zaporiškoj oblasti i povećale broj ljudi, stoji u izvještaju obavještajnih službi, koje svakodnevno objavljuje ministarstvo.

"Unatoč trenutnoj operacijskoj usredotočenosti na središnji Donbas, Rusija je i dalje zabrinuta glede obrane krajnjih dijelova svoje produžene bojišnice", napisalo je ministarstvo.

Kada bi ukrajinske snage probile bojišnicu u Zaporiškoj oblasti, moskovski "kopneni most" između ruske Rostovske oblasti i anektiranog Krima bio bi "ozbiljno" ugrožen.

Ukrajinski uspjeh u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Luhansk pak bi ugrozio ruski cilj "oslobađanja" Donbasa, u koji spadaju Luhansk i Doneck.

"Odlučiti koju od ovih prijetnji treba učiniti prioritetom je vjerojatno jedna od središnjih dilema ruskih taktičara", reklo je ministarstvo.

Crta bojišnice u Ukrajini duga je otprilike 1200 kilometara.

Britansko ministarstvo obrane dnevno objavljuje izvještaje o ratu, čime se suprotstavlja ruskoj propagandi.

Moskva optužuje London da provodi ciljanu dezinformacijsku kampanju.


‘Bitka za Bahmut podsjeća na Prvi svjetski rat‘

Viši savjetnik za sigurnosne programe u Centru za strateške i međunarodne studije, Mark Cancian, govorio ja za France-Presse o situaciji u Bahmutu. Bitka za grad, koja traje već sedmi mjesec, ‘duga je, krvava i uzaludna‘.

‘To je klasični problem kao u Prvom svjetskom ratu‘, rekao je Cancian.

Kada je prvi pokušaj Moskve da opkoli ukrajinske snage propao, Rusija je ‘nastavila napadati‘, rekao je.

A čak i ako uspiju, dodao je, ‘operativno i strateški to ništa neće značiti‘.

‘Ima puno simbolike, pa ako zauzmu Bakhmut, zvučalo bi kao da je važno, ali ne bi bilo.‘

Ali, priznao je, mogućnosti Ukrajine su ograničene.

‘Ako je to mjesto gdje Rusi napadaju, Ukrajinci nemaju izbora nego da se brane.‘


Nova jeziva snimka ubojstva ruskog plaćenika

Reuters javlja da društvenim mrežama kruži neprovjerena snimka koja navodno prikazuje kako bivšeg ruskog plaćenika, koji je pobjegao iz skupne Wagner dok se borio u Ukrajini, ubijaju maljem. Radi se o snimci sličnoj onoj koja je prikazivala ubojstvo Jevgenija Nužina u studenom prošle godine.

U videu koji je objavio Telegram kanal Gray Zone, koji je povezan s Wagnerom, muškarac se identificira kao Dmitri Jakuščenko (44). Reuters opisuje kako muškarac na snimci sjedi okrenut prema kameri te da se čini kao da recitira svoje ime i godinu rođenja.

“Bio sam na ulicama grada Dnjepra gdje sam dobio udarac u glavu i izgubio svijest. Probudio sam se u ovoj sobi i rečeno mi je da će mi se suditi”, rekao je. Zatim se čini da ga je ubio neidentificirani muškarac u maskirnoj odjeći.


SAD građanima u Rusiji: Napustite zemlju!

SAD je poručio svojim građanima da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i opasnosti da postanu žrtve proizvoljnog uhićenja ili uznemiravanja od strane ruskih agencija.

U priopćenju američkog veleposlanstva u Moskvi stoji:

- Državljani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiji trebali bi odmah otići. Budite posebno oprezni zbog opasnosti od pritvaranja. Ne putujte u Rusiju, poručili su iz veleposlanstva.

SAD je više puta upozorio svoje građane da napuste Rusiju. Posljednje takvo javno upozorenje bilo je u rujnu, nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju.

“Ruske sigurnosne službe uhitile su građane SAD-a na temelju lažnih optužbi, izdvojile su građane SAD-a u Rusiji radi pritvaranja i uznemiravanja, uskratile im pošten i transparentan tretman i osudile ih na tajnim suđenjima ili bez predočenja vjerodostojnih dokaza”, priopćilo je veleposlanstvo.

"Ruske vlasti samovoljno provode lokalne zakone protiv američkih vjerskih djelatnika i otvorile su upitne kaznene istrage protiv američkih građana uključenih u vjerske aktivnosti."


Ukrajina: Odbili smo nove ruske napade

Ukrajinske oružane snage tvrde da su odbile ruske napade na jugoistočni grad Zaporižje. U najnovijem izvješću koje je objavio Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine u 6 ujutro stoji da su "odbili napade okupatora i u Harkivskoj, Luganskoj i Donjeckoj oblasti".


Rusi grade 200 km vodovoda od Rostova do Donbasa

Stručnjaci iz ruskog Ministarstva obrane grade vodovodnu mrežu kojom bi spojili regiju Rostov koja graniči s Ukrajinom, s područjem Donbasa na ukrajinskom tlu, objavila je ruska državna izvještajna agencija TASS.

Projekt, koji bi trebao biti dovršen za nekoliko mjeseci, imat će kapacitet prijenosa 300.000 kubičnih metara vode dnevno, a sastojat će se od dvije linije dužine 200 km, izvjestio je TASS pozivajući se na izvor iz Ministarstva obrane.

Vodovodni sustav će proći kroz područje Rostovske regije u Rusiji i ući na područje Donjecka u kanal Sjeverni Donjec - Donbas, koji se proteže od rijeke Sjeverni Donjec u blizini mjesta Raihorodoka do grada Donjecka.

U regiji Donbas je stanje sa zalihama vode postalo kritično, jer su postrojenja za opskrbu vodom oštećena u sukobima na tom području, a ona koja su funkcionalna često ne mogu raditi zbog čestih nestanaka električne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:02