CRNA GORA

Milo Đukanović potpisao sporni zakon o predsjedniku, kojim se smanjuju njegove ovlasti

Negativno mišljenje o donesenom zakonu o predsjedniku dala je Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe

Milo Đukanović

 Jonas Roosens/Anp Via Afp

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović potpisao je u petak sporni zakon o predsjedniku Crne Gore kojim se smanjuju njegove nadležnosti, ustvrdivši da on eventualnim odbijanjem potpisa ne želi kršiti Ustav.

Novim zakonom o predsjedniku Crne Gore Đukanovića se primorava da mandat za formiranje nove vlade povjeri Miodragu Lekiću, bivšem diplomati iz vremena Slobodana Miloševića, kojeg je predložila parlamentarna većina s obzirom da je sadašnji premijer Dritan Abazović u tehničkom mandatu.

Vladajuća većina predvođena prosrpskim Demokratskim frontom, podržana od Ujedinjene reformske akcije aktuelnog premijera Dritana Abazovića, usvojila ga je prvi puta početkom studenog, ali ga je Đukanovic vratio na ponovno odlučivanje, dok ga je, nakon drugog usvajanja 12. prosinca, prema ustavu Crne Gore Đukanović obavezan potpisati.

Negativno mišljenje o donesenom zakonu o predsjedniku dala je Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe, i međunarodna zajednica.

Đukanović je na konferenciji za novinare naglasio je da neće sudjelovati u kršenju Ustava i antiustavnom djelovanju.

"Poštovat ću Ustav", naglasio je Đukanović, istaknuvši da je zakon potpisan i ustavna obaveza ispunjena.

"Bez obzira na to što je parlamentarna većina neustavno djelovala, ja se neću pridružiti onima koji ruše Ustav i neću sudjelovati u tome", rekao je Đukanović.

Ustavni sud u Crnoj Gori ne funkcionira od rujna jer broji svega tri od sedam sudaca, a zastupnici se nisu uspjeli dogovoriti oko izbora novih.

Glavne primjedbe vezane uz donošenje spornog zakona tiču se načina na koji se izmjenama zakona mijenja ustavna problematika i ograničavaju ovlasti predsjednika, odnosno mijenjanja ustava na ovaj način.

Međunarodna zajednica pozvala je crnogorske dužnosnike da ne formiraju vladu na osnovu neustavnog zakona, već da izaberu suce Ustavnog suda i da se nakon toga raspišu izvanredni parlamentarni izbori.

Postojeća politička blokada dovela je i do izlaska na ulice i prosvjeda u kojima je skupina crnogorskih građana u četvrtak na tri sata blokirala promet na tri pravca koja vode ka Podgorici prosvjedujući, kako su naveli, zbog “gaženja Ustava” te zemlje, nakon što su zastupnici početkom tjedna usvojili sporni zakon o predsjedniku Crne Gore kojim se smanjuju ovlasti Milu Đukanoviću.

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuart Peach i specijalni predstavnik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin preporučili su dan ranije zastupnicima u Crnoj Gori da ne idu u formiranje vlade na osnovi zakona čija je usuglašenost s Ustavom sporna.

U zajedničkoj izjavi njih dvojica navode da su izvanredni parlamentarni izbori najbolje sredstvo da se prevlada trenutna politička blokada i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke građana.

U Crnu Goru je u četvrtak doputovao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, koji je nakon susreta s crnogorskim premijerom na Twitteru objavio kako "SAD dijele stajalište da Crna Gora mora riješiti političku blokadu u kojoj se našla, ostati posvećena euroatlantskom putu i jasno se suprotstaviti brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:38