BITNIJI POSAO

Milanović u New Yorku otkazao susret s prvim čovjekom UN-a: ‘Imao je neplanirano važan sastanak‘

Tko je to važniji od prvog čovjeka UN-a, osobito kada ste u Sjedinjenim Državama zbog Opće skupštine UN-a, zasad se nezna
Zoran Milanović
 Dppa/Ddp Usa/Profimedia

Posjet hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića New Yorku, gdje je otišao na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, počeo je prema planu - susretom s hrvatskom zajednicom.

Nakon susreta s Hrvatima, bio je najavljen njegov susret s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda. No, Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da se susret Antonia Guterresa i Zorana Milanovića nije ni održao. Hrvatski predsjednik navodno ga je otkazao zbog ''neplanirano važnog sastanka''.

Tko je to važniji od prvog čovjeka UN-a, osobito kada ste u Sjedinjenim Državama zbog Opće skupštine UN-a, pa čak i ako je sastanak protokolaran, zasad nije poznato. Na službeni upit iz Ureda predsjednika nisu odgovorili, a novinari Nove TV odgovor čekaju i iz Ureda glavnog tajnika UN-a.

Milanovića večeras očekuje predavanje na Kolumbiji, sutra govor na Općoj skupštini, a potom i susret s turskim kolegom Erdoganom.

Milanović u New Yorku razgovarao s predsjednikom Kostarike

Uoči 76. zasjedanja Opće skupštine UN-a, hrvatski predsjednik Zoran Milanović održao je bilateralni sastanak s predsjednikom Kostarike Carlosom Alvaradom Quesadom, priopćeno je iz njegova ureda.

Na sastanku dvojice predsjednika razgovaralo se o unapređenju bilateralne suradnje pri čemu je dogovoreno i podizanje diplomatske razine bilateralnih odnosa dviju država.

Predsjednici Milanović i Quesada složili su se kako dobrim odnosima Hrvatske i Kostarike pridonosi i mala, ali dobro organizirana hrvatska zajednica u Kostariki, osobito u gradu Puntarenas.

Razgovarali su i o pandemiji koronavirusa i načinu kako riješiti probleme koje je ona uzrokovala.

Dvojica predsjednika su razgovarala i o zaštiti ljudskih prava, kako u kontekstu borbe protiv covida-19, tako i kroz multilateralnu suradnju.

Hrvatska i Kostarika su ponedjeljak u UN-u organizirale, kao supredsjedatelji, ministarski sastanak o ulozi žena u sprječavanju masovnih zločina kao doprinos toj vrsti multilateralne suradnje, dodaje se u priopćenju.

Hrvatski predsjednik stigao je u nedjelju u New York gdje će sudjelovati na 76. Općoj skupštini UN-a i imati niz bilateralnih sastanaka. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:40