NOVI RUSKI PAJAC

Milanović je apsolutna zvijezda ruskih medija! Pogledajte što o njemu priča čovjek kojeg Kijev traži zbog veleizdaje

O hrvatskom predsjedniku posljednjih su se dana ponovno raspisali prorežimski mediji, koji njegovim izjavama pridaju veliko značenje

Zoran Milanović

 Luka Gerlanc/Cropix

Zbog djelovanja predsjednika Zorana Milanovića, Hrvatska je doživjela preobraćenje, kaže član Odbora za vanjsku politiku ruske Dume Dmitrij Belik. Belika Ukrajinci inače traže zbog veleizdaje.

- Hrvatska je počela shvaćati pogubne posljedice antiruske politike i sankcija koju provodi Zapad - ističe Belik, navodeći izjave predsjednika Milanovića da "Zapad ukrajinskim ‘rukama‘ ratuje protiv Rusije" te "da se europske zemlje pretvaraju, u suštini, u američke robove".

"Prisjetimo se", kaže Belik za moskovske Izvestije, "da je Zagreb prije sebi dopuštao antiruske izjave, protjerivao je ruske diplomate, slao oružje i materijalnu pomoć Kijevu, ali sada mi vidimo da je hrvatsko vodstvo uvidjelo i izračunalo kolika je šteta od takve politike, i to je konačno dovelo do njihova prosvjetljenja".

Belik je siguran da će sve više političara s vremenom prihvatiti stajalište Zorana Milanovića. Tako je predsjednik Milanović postao "pajac" glavnih putinovskih ratnohuškačkih udarnih pesnica.

‘Junak‘ prorežimskih medija i propagandista

O hrvatskom predsjedniku posljednjih su se dana ponovno raspisali vodeći ruski prorežimski mediji, koji njegovim izjavama pridaju veliko značenje.

- To ne izgovara bilo tko, to je ipak predsjednik jedne članice EU. Dobro je što se pojavljuju političari koji počinju misliti o beneficijama za vlastiti narod, poput hrvatskog predsjednika - kaže, pak, predsjednik Odbora za obranu u ruskoj Dumi, Andrej Kartapolov.

Milanovićeve izjave, u nedostatku drugih, na nastupima često citiraju vodeći ruski ratnohuškački novinari, poput Vladimira Solovjova, koji bi "jednom raketom potopio Veliku Britaniju" ili Margarite Simonjan koja poziva na ubijanje što više Nijemaca.

Poznati prokremaljski balkanolog Oleg Bondarenko kaže da "predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije "uglađen, niti podržava sadašnju i prozapadnu politiku", i na tom je stajalištu i "dobio povjerenje hrvatskih građana na izborima". "On je antipod proameričkom premijeru Plenkoviću."

Milanović je, navodi Bondarenko, "alternativni centar moći" protiv Vladinih proameričkih stajališta. Bondarenko posebno ističe da je Milanović rekao da su "sankcije protiv Rusije besmislene". Doduše, Bondarenko lukavo kaže da Milanović nije proruski političar, ali on "ne želi da Hrvatska bude marioneta u rukama SAD-a".

Milanovićeve riječi melem za ratnohuškačku mašineriju

Ruski mediji navode Milanovićeve riječi da "Hrvatska ni u kojem slučaju ne smije pružati vojnu pomoć Ukrajini". I ruska državna agencija TASS navodi da je "djelovanje kolektivnog Zapada u kontekstu sukoba u Ukrajini - duboko amoralno". Ruski mediji navode Milanovićeve riječi da će "njemački tenkovi još više ujediniti Rusiju i Kinu".

"Moj je zadatak da se maknem od toga", citiraju ruski mediji Milanovića, koji izjavama hrani rusku propagandnu mašineriju koja upravo njegove izjave navodi kao potvrdu da je Europska unija "pred raskolom".

Milanovićeve izjave su melem za Putinovu ratnohuškačku mašineriju jer su u njemu našli potvrdu za svoje propagandne "argumente". I dok ga najžešći kremaljski jastrebovi, poput Sergeja Lavrova i glavnih Putinovih medijskih trbuhozboraca hvale, sve se češće nagađa da takve Milanovićeve izjave nisu samo ekscentrične eskapade nekompetentnog političara koji traži "pozornost" i petlja se u nešto što ne razumije, nego one konkretno i izravno, svjesno ili nesvjesno, pomažu Putinovoj osvajačkoj avanturi, npr. opstrukcijom obuke ukrajinskih vojnika u našoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 16:20