‘OVO JE KATASTROFA‘

Metropola duhova u srcu Europe: Dućani i restorani prazni, nitko se ne usudi izaći iz kuće

U glavnom gradu Njemačke eksplodiraju brojke novozaraženih koronom

Prazne ulice Berlina

 AFP

Vjenčanje u Berlinu ovi dana nije obiteljsko slavlje. Na ceremoniji u gradskoj vijećnici može biti samo sedam osoba. Zbog velikog broja zaraženih koronom i u restoranima vladaju stroga ograničenja. A vremenske prilike su loše, piše Deutsche Welle.

Ipak, mnogi mladi ljudi ne daju se obeshrabriti: ispred gradske kuće u četvrti Charlottenburg sjede na klupi u debelim jaknama, s bocom šampanjca i malom svadbenom tortom. Čuje se glasan smijeh. Angela i Johanes upravo su se vjenčali – u pandemijskim uvjetima.

- Morali smo se pisanim putem prijaviti, a za ceremoniju smo morali biti cijepljeni ili svježe testirani ili dokazati da smo preležali koronu - priča mlada o ceremoniji koja je, kaže, trajala '10 do 15 minuta'.

image

Prazni berlinski barovi i restorani

Britta Pedersen/AFP

- Kada smo rekli ’da’ smjeli smo skinuti maske i poljubiti se. S tako divnim prijateljima i mojim divnim suprugom sve je moguće.

Novopečena supruga također ističe: 'Svi smo cijepljeni i pridržavamo se propisa. Više od toga ionako ne možemo napraviti.'

Širi se omikron

Dobro raspoloženje u Charlottenburg, loše u Kreuzbergu. Tamo je proteklog tmurnog vikenda bilo neuobičajeno mirno. Subotom je obično uvijek živo u ulici s mnogim malih trgovinama, restoranima i kafićima, a sada je tamo samo par prolaznika.

Onaj tko želi našto kupiti u nekom butiku, mora pokazati potvrdu o cijepljenju ili svježi test. Ali u većini trgovina nema kupaca. Jedna prodavačica kaže da još nikada nisu imali tako slab promet: zbog velikog broja zaraženih, dodaje, nitko se ne usuđuje nepotrebno izlaziti iz kuće.

I zaista, brojke u Berlinu proteklih nekoliko dana drastično su porasle. Virus se prije svega širi u gusto naseljenim dijelovima grada, tamo gdje je incidencija i prije ovog vikenda bila daleko iznad 1000.

Omikron soj odavno je dominantan. Znanstvenici iz Max Delbrück Centra proteklih tjedana ispitivali su berlinske otpadne vode i zaključili: u roku od mjesec dana omikron je prevladao i potpuno potisnuo deltu.

Dugački redovi ispred centara za testiranje

Zadnjih dana je zbog velikog broja zaraženih prava navala na 12 berlinskih centara za testiranje koje je organizirao grad. U četvrti Wedding prošlog vikenda formirao se dugačak red, sve do paralelne ulice. Neki od onih koji stoje u redu žele napraviti PCR test kako bi saznali jesu li se zarazili, drugima je potreban negativan test kako bi izašli iz karantene, a treći su dobili upozorenje od korona-aplikacije.

image

Prazne ulice Berlina

Carsten Koall/AFP

Među njima je i jedan mladi par. Kažu da već sat vremena čekaju u redu i pretpostavljaju da će čekati još najmanje toliko.

- Sami smo napravili dva brza testa koji su bili negativni. Ali bili smo u kontaktu sa zaraženom osobom i zato želimo napraviti i PCR-test - kažu.

Antigenski ili PCR-test?

Puno je manji red ispred privatnog centra za testiranje 'Coronatest.de'. Ta tvrtka širom Njemačke ima 50 centara za testiranje i nudi brze i PCR-testove koji se analiziraju u njihovim laboratorijima, objašnjava za DW šef tvrtke Benjamin Fekersberger.

PCR-test tu košta između 14,99 i 120 eura, zavisno od toga za što vam je potreban i koliko brzo želite rezultate.

PCR-testovi su očito jedina mogućnost za pouzdano utvrđivanje zaraze omikronom. Privatni centri besplatno nude samo brze testove, jer im troškove za njih nadoknađuju gradske vlasti.

Laboratoriji za testiranje pred kolapsom

- To je rasprava koju cijelo vrijeme pokušavam voditi s političarima - kaže Fekersberger.

- Ako napravimo PCR-test za 12 eura neto, a za antigenski brzi test od grada dobijemo 12,50 eura, onda je farsa da grad plaća te glupe brze testove. Umjesto toga, trebalo bi ulagati u PCR-kapacitete.

image

Prazne ulice Berlina

Abdulhamid Hosbas/AFP

Fekersberger kaže da su u Berlinu dvije laboratorije ovlaštene za analizu testova iz gradskih centara za testiranje. Oni su, kaže, toliko preopterećeni da se ponekad na rezultat čeka tri pa i više dana.

Dodatni problem predstavlja i to što se veliki broj zaposlenih također zarazio, pa nedostaju na radnom mjestu.

Isti problem pogađa i sve one koji su zaduženi za opskrbu stanovništva. Još uvijek su u Berlinu police u prodavaonicama pune, ali javni prijevoz je već najavio da ovog tjedna ograničava promet na pojedinim linijama – zbog bolesti vozača, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:52