‘NIJE PROPORCIONALNO‘

Među članicama EU raste otpor Ursulinoj mjeri za štednju plina: ‘Nit je pravedno, nit učinkovito!‘

Prijedlog Komisije nije prilagođen zemljama koje nisu međusobno povezane plinskom mrežom poput Portugala, rečeno je

Lisabon

 MICHAEL PORTILLO/ONLY WORLD/Only France via AFP

Portugalska vlada neće podržati plan koji je u srijedu predložio Bruxelles s ciljem smanjenja europske potrošnje plina za 15 posto kako bi se prevladao mogući prekid ruskih isporuka, rekao je Joao Galamba, državni tajnik za okoliš i energiju.

"Portugal će se usprotiviti" toj "neproporcionalnoj" mjeri, izjavio je u intervjuu za dnevnik Publico objavljenom u četvrtak.

Prijedlog Komisije "nije prilagođen zemljama koje nisu međusobno povezane" plinskom mrežom poput Portugala, objasnio je.

Portugal se tako pridružio stajalištu Španjolske, čija se ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribera usprotivila ovom prijedlogu smatrajući da nije "pravedan" niti "učinkovit".

Plan EU-a naišao je na otpor i Poljske te Mađarske.

Europska komisija zatražila je u srijedu od dvadesetsedmorice da dobrovoljno smanje potrošnju plina u sljedećih osam mjeseci, otkrivajući niz mjera koje bi trebale omogućiti EU-u da se suoči s mogućim prekidom ruske opskrbe.

Taj plan, o kojem će se raspravljati 26. srpnja na Europskom vijeću, predviđa da svaka zemlja učini "sve što može" kako bi smanjila svoju potražnju za plinom za najmanje 15 posto između kolovoza 2022. i ožujka 2023. u usporedbi s prosjekom u posljednjih pet godina.

Plan daje Komisiji mogućnost da nakon konzultacija s državama članicama proglasi upozorenje na razini Unije čime bi se nametnulo obvezujuće smanjenje potrošnje plina za sve države članice.

Takvo izvanredno stanje moglo bi se proglasiti u slučaju velike opasnosti od nestašice plina ili iznimno velike potražnje za plinom.

"Koristimo plin iz apsolutne nužde", rekao je Galamba dodajući da bi ovu mjeru bilo teško provesti u Portugalu jer je zemlja bila prisiljena naglo povećati potrošnju plina zbog iznimne suše ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:31