KULTURNA IZOLACIJA

Medicinska sestra pobijedila na nagradnoj igri: Na pustom otoku bit će jedina posjetiteljica filmskog festivala

Za glavnu nagradu borilo se 12.000 filmofila iz cijeloga svijeta, a organizatori Göteborg Film Festivala odlučili su se za Lisu Enroth
svjetionik Pater Noster na otoku Hamneskar; Lisa Enroth
 Profimedia; Screenshot/INSTAGRAM

Lisa Enroth, medicinska sestra iz Švedske, pobijedila je na natječaju za praćenje kompletnog programa Göteborg Film Festivala, na kojemu će se prikazati 60 filmova, i to sa svjetionika na izoliranom otoku uz švedsku obalu.

Nakon što je pandemija koronavirusa natjerala organizatore da drastično smanje obujam festivala, odlučeno je da se filmovi neće prikazivati u kinima, već će se cijeli program emitirati putem interneta.

Za glavnu nagradu borilo se 12.000 prijavljenih ljubitelja filma iz cijeloga svijeta, a sretna dobitnica, medicinska sestra Lisa, koja je tijekom pandemije radila na bolničkim covid-19 odjelima, izjavila je: "Nadam se da ću uživati u ovoj sedmodnevnoj potpuno drugačijoj vrsti stvarnosti".

Organizatori ističu kako su tragali za istinskim ljubiteljem filmova "koji je emocionalno i psihološki bio na visini zadatka", prenosi BBC.

Gospođa Enroth, koja je rekla da ju je "pandemija pošteno iscijedila i istrošila", tjedan dana provest će sama u svjetioniku Pater Noster (Oče naš) na otoku Hamneskar, bez telefona, računala, knjiga ili bilo kojeg drugog oblika zabave.

- Vjetar, more, mogućnost da tjedan dana budem dio neke skroz druge vrste stvarnosti - sve mi je to zaista privlačno - izjavila je medicinska sestra, koja inače živi u Skövdeu, malom gradu istočno od Göteborga, gdje je i članica lokalnog filmskog kluba.

Ona je u subotu ujutro brodom prevezena na otok, odakle će svaki dan objavljivati svoj videodnevnik.

- Divan je osjećaj pružiti ovako jedinstvenu priliku jednom od mnogih heroja koji rade u zdravstvu tijekom pandemije - rekla je izvršna direktorica Festivala Mirja Wester.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:03