POTPUNO LUDILO

Masovno uhićuju psihologe i psihijatre i drže ih zatočenima, razlog je nadrealan: ‘Nije nam odmah bilo jasno...‘

Pritvoreni psiholozi ispitivani su o njihovim političkim stavovima te su izloženi pritisku

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

 Alexei Druzhinin/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Alexei Druzhinin/kremlin Pool/zuma Press/profimedia

Bjeloruska vlada navodno je počela proganjati psihologe diljem zemlje i pritiskati ih da ‘cinkaju‘, odnosno prokažu svoje klijente koji se protive ratu u Ukrajini. U srijedu je skupina ‘Bijele kute‘, grupa bjeloruskih zdravstvenih radnika volontera u egzilu, objavila kako je primila izvješća o neobičnom valu uhićenja psihologa i psihijatara.

Najmanje 20 stručnjaka za mentalno zdravlje privedeno je posljednjih dana, većina njih u glavnom gradu Minsku, rekli su iz ove skupine za The Telegraph. "Neki od njih su nakon ispitivanja pušteni, a neki nisu", rekao je glasnogovornik Bijelih kuta.

Pritvoreni psiholozi ispitivani su o njihovim političkim stavovima te su izloženi pritisku da prekrše odnos povjerljivosti između pacijenta i liječnika kako bi "nepouzdane" pacijente prokazali vlastima, dodao je.

Jedna je žena iz Minska, koja je tražila da ostane anonimna, rekla za The Telegraph da su bjeloruski službenici tajne službe KGB odveli i zadržali njezinu rođakinju, koja je psihologinja, te da se o njoj ništa nije znalo ni čulo sve dok se ovaj tjedan nije pojavila u zatvoru visoke sigurnosti, kojim upravlja zloglasna sigurnosna služba.

Borba protiv partizana

Njezina je obitelj obaviještena da se ta žena, koja inače nije politički aktivna, sada suočava s kaznenom prijavom nepoznate prirode.

Režim Aleksandra Lukašenka, koji uživa ključnu podršku Kremlja, pokrenuo je udar na neistomišljenike nakon neugodnih sigurnosnih propusta te nekoliko napada visokog profila na rusku vojnu opremu u Bjelorusiji, a koje su očito izveli lokalni partizani, upozorile su skupine za ljudska prava.

Motiv za pritvaranje psihologa nije bio odmah jasan, no u prošlotjednom izvještaju na bjeloruskoj državnoj televiziji tvrdilo se da je jedan terapeut u egzilu navodno pomogao ukrajinskom agentu da organizira nedavni napad na ruski špijunski zrakoplov u zračnoj luci u Bjelorusiji.

Bjelorusija, inače, dopušta Moskvi da njezin teritorij koristi kao polaznu točku za svoj rat protiv Ukrajine. Lukašenkov režim pokrenuo je kampanju represije bez presedana kao odgovor na masovne prosvjede diljem zemlje zbog, kako se sumnja, lažiranja predsjedničkih izbora 2020. godine, brutalno premlaćujući tisuće i mučeći stotine ljudi u zatvorima.

Progon neistomišljenika

Prosvjedi su uglavnom bili ugušeni do kraja godine, no zloglasne sigurnosne službe ove zemlje još uvijek prate obične prosvjede, zatvarajući neke građane samo zato što su bili fotografirani na skupu protiv Lukašenka.

Članovima oporbe koji nisu bili u zatvoru pa su uspjeli pobjeći iz zemlje, suđeno je i osuđeni su u odsutnosti. Ranije ovog mjeseca, oporbenjakinja Svetlana Tihanovskaja, bivša predsjednička kandidatkinja čijem je suprugu zabranjeno kandidiranje te je završio u zatvoru 2020. godine, proglašena je krivom za urotu s ciljem rušenja vlasti i osuđena je na 15 godina zatvora.

Više od 1400 osoba zatvoreno je u Bjelorusiji od 2020. zbog svojih političkih stavova, tvrdi skupina za ljudska prava Vjasna, koja vodi popis političkih zatvorenika.

Politički aktivist Aljes Bjaljacki, vođa Vjasne i dobitnik Nobelove nagrade za mir, i sam se nalazi iza rešetaka zbog navodnog gospodarskog kriminala. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:35