DOZLOGRDILI SVIMA

Masovni udar na Airbnb, Talijani im sjeli na račune, niz zemalja im uvodi restrikcije, spominju se i zabrane

Posljednjih su godina talijanske vlasti pojačale poreznu kontrolu velikih tvrtki

Airbnb, ilustrativna fotografija

 Ink Drop/Alamy/Alamy/Profimedia/Ink Drop/alamy/alamy/profimedia

Zbog neplaćanja poreza, talijanski sud naredio je zapljenu 779,5 milijuna eura od Airbnb-a, stranice za kratkoročni najam stanova i soba. Internetski servis trebao je platiti porez na oko 3,7 milijardi eura prihoda u Italiji.

Glasnogovornik Airbnba Christopher Nulty rekao je za BBC da od lipnja rade na rješavanju problema s talijanskim poreznim vlastima. Uvjereni su da su postupali u potpunosti u skladu sa zakonom i ne odustaju od dokazivanja svojih prava, istaknuo je.

Tužiteljstvo u Milanu objavilo je da su pod istragom i trojica menadžera u Airbnbu od 2017. do 2021. Posljednjih su godina talijanske vlasti pojačale poreznu kontrolu velikih tvrtki. Pod istragom su Netflix i Meta, a prošlog su mjeseca najavili kontrolu stanodavaca koji ne plaćaju porez na kratkoročni najam nekretnina preko platformi poput Airbnba. Lider stranke Forza Italia, vicepremijer Antonio Tajani, najavio je uvođenje nacionalnog identifikacijskog koda za kratkoročni najam. Procjenjuje se da bi se time proračunski prihod povećao za milijardu eura. Italija razmatra pooštravanje pravila za cijelu zemlju: talijansko ministarstvo turizma izradilo je nacrt zakona za ograničavanje kratkoročnih odmora diljem zemlje. Usmjeren je na pomoć popularnim turističkim odredištima, od kojih se mnoga suočavaju sa stambenim krizama i prekomjernim turizmom.

Stroža pravila

Beč je posljednji grad koji je postrožio pravila. Nešto ranije je Firenza najavila zabranu novog oglašavanja na Airbnbu i ukupnog kratkoročnog najma u povijesnom središtu grada. Prije toga to je učinio Rim, Venecija i Milano također raspravljaju o ograničenju. UNESCO prijeti da će Veneciju staviti na ‘crnu listu‘ ako Italija ne intenzivira zaštitu.

Niz zemalja i gradova proteklih je godina uvelo striktna ograničenja za Airbnb, najviše zbog toga što je brzi rast Airbnba i broja nekretnina za iznajmljivanja turistima gurnuo cijene dugoročnog najma u nebesa. Posljednja u nizu zemalja to je najavila Kanada. Kanada će u nadolazećim tjednima poduzeti korake kako bi smanjila nedostatak prostora za iznajmljivanje koji je pogoršan djelovanjem Airbnba i drugih platformi za kratkoročni najam, najavila je prije dva tjedna kanadska ministrica financija Chrysta Freeland. Neke četvrti Montreala potpuno su zabranile prijavljivanje novih stanova za kratkoročni najam. Nekretnina se u Quebecu smije kratkoročno iznajmiti najviše na 31 dan. Vancouver također nameće ograničenje od 30 noćenja za svaki boravak, nekretnina mora biti prebivalište vlasnika. U Torontu, preko Airbnba možete primati goste samo 180 dana godišnje.

Gradovi diljem SAD zadnjih mjeseci i godina krenuli su u regulaciju kratkoročnog najma, prenosi agencija Reuters. Često se traži od iznajmljivača da izvade dozvole i plate pristojbe.

Od srpnja 2024. Austrija je odlučila ograničiti broj noćenja na koliko vlasnici mogu iznajmiti svoju nekretninu na najviše 90 dana godišnje. Dijelovi Beča već su uveli ova ograničenja od 2018., ali uskoro će se primijeniti na cijeli grad. Diljem svijeta zemlje se obračunavaju s Airbnbom.

Napuhavanje cijena

Popularna platforma, koja ljudima omogućuje da turistima iznajmljuju svoje domove ili slobodne sobe, optužena je za napuhavanje cijena, izguravanje lokalnog stanovništva, opterećivanje resursa i poticanje pretjeranog turizma, prenosi Euronews.

U lipnju je popularni malezijski otok Penang uveo zabranu smještaja u stilu Airbnb-a, New York provodi sve stroža pravila. Parižani koji žele iznajmiti svoje primarno prebivalište moraju se registrirati. Iznajmljivanje je ograničeno na najviše 120 dana godišnje. Ako žele iznajmljivati duže od 120 dana, ili dati u najam vikendicu, moraju je službeno registrirati kao turistički smještaj. Pariz je osnovao odjel za lov na nezakonita iznajmljivanja i kažnjavanje prijestupnika.

Berlin odranije ima stroga pravila za Airbnb i stroge kazne. Ako želite iznajmiti cijeli stan, morate imati dozvolu za kratkoročni najam. Vikendice se mogu iznajmiti na najviše 90 dana godišnje. U Münchenu je kratkoročni najam cijelih stanova i kuća ograničen na osam tjedana godišnje, nakon čega se mora dobiti dozvola. U Stuttgartu možete do 10 tjedana godišnje bez dozvole iznajmiti više od polovice svoje imovine na kratkoročnoj osnovi

U Amsterdamu domaćini mogu iznajmiti svoje nekretnine na najviše 30 noćenja godišnje. Za sve iznad toga potrebna je dozvola za kratkotrajni boravak. Zbog velikog rasta najamnina, Portugal je prestao izdavati nove dozvole za nekretnine za odmor - osim u ruralnim područjima. Sve dozvole ograničene su na pet godina. Uvodi se i novi sustav kontrole cijena najma. Vlasnicima koji iznajmljuju preko Airbnba nude se porezne olakšice ako ih daju u dugoročni najam.

Pokretači trenda - Barcelona

Barcelona je 2021. bila prvi europski grad koji je zabranio kratkoročno iznajmljivanje privatnih soba, navodi Euronews. Minimalni rok za iznajmljivanje je 31 dan. Kratkoročno iznajmljivanje cijelih kuća ili stanova i dalje je dopušteno, ali uz dozvolu.

Palma de Mallorca zabranila je iznajmljivanje turistima u stambenim zgradama. Preko Airbnb-a dozvoljeno je iznajmljivanje samo samostojećih kuća ili vila. Valencija se sudski želi izboriti za zabranu najma u svojoj povijesnoj jezgri.

U Londonu preko platforme možete iznajmiti stan ili sobu na maksimalno 90 noćenja godišnje bez posebne dozvole. Škotska je upravo ograničila kratkoročno iznajmljivanje. U Sjevernoj Irskoj svi koji iznajmljuju turistima moraju dobiti potvrdu od turističke zajednice.

Početkom lipnja New York je dospio na naslovnice kada je Airbnb tužio grad zbog ‘de facto zabrane‘ kratkoročnog najma. U srpnju su stupila na snagu stroga pravila registracije, zoniranja i održavanja. Domaćini su dužni dostaviti dokaz da žive u objektu sa svojim gostima tijekom boravka kraćeg od 30 dana, smiju iznajmiti nekretninu najviše za dva gosta. Od rujna, domaćini moraju gradskim vlastima prijaviti da iznajmljuju, a svi neregistrirani oglasi su zabranjeni, prema novom Zakonu o registraciji kratkoročnog najma. Kazna može iznositi do 5000 dolara.

Palm Springs u Kaliforniji ograničio je broj dana za kratkoročni odmor na 26. Također je ograničio to na 20 posto domova u stambenim područjima. San Francisco ima ograničenje najma od 90 dana, uz stroga pravila za Airbnb.

U Tokiju su pravila uvedena za Airbnb 2018. dovela su do strmoglavog pada broja oglašenih jedinica za kratkoročni najam. Smijete iznajmljivati najviše do 180 dana godišnje, vlasnik mora živjeti na licu mjesta ili tu mora biti zadužena osoba. U dijelovima Tokija iznajmljivanje je dopušteno samo u određeno doba godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:31