VELIKA UZBUNA

Masovni ruski napad, eksplozije odjekuju diljem Ukrajine: Ispaljene hipersonične rakete, u akciji Tupoljev Tu-95

U regiji Harkiv više od 200.000 korisnika ostalo je bez struje nakon napada
 /Twitter

Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak ujutro, u okviru novog vala ruskih raketnih napada u kojima su, kako je rekao Kijev, oštećeni objekti elektroenergetske mreže.

Zračne snage Ukrajine proglasile su u ranim jutarnjim satima zračnu uzbunu za veći dio zemlje, čak i najzapadnije regije.

Eksplozije su se čule u ukrajinskom gradu Harkivu već u 5 sati ujutro, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov putem aplikacije za razmjenu poruka Telegrama, kao i u regiji Zaporižja, prema guverneru Ivanu Fedorovu, koji je o tome izvijestio također na Telegramu.

Guverner zapadne regije Lavova Maksim Kozicki rekao je na Telegramu da protuzračna obrana radi na tom području.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je na Telegramu da su napadi bili usmjereni na postrojenja za proizvodnju i distribuciju električne energije u regijama Harkivu, Zaporižja, Lavovu i Kijevu.

U regiji Harkiv više od 200.000 korisnika ostalo je bez struje nakon napada, a stanovnici su u podzemnoj željeznici potražili sklonište.

Ukrajinska vojska izvijestila je da su Rusi na ciljeve diljem zemlje poslali dronove i hipersonične rakete Kinžal, te da ispaljuju raketne projektile iz bombardera Tupoljev Tu-95, javlja Kyiv Independent.

Zasad nema izvješća o žrtvama.

Oleg Sinegubov, guverner Harkivske regije pojasnio je da je Rusija koristila protuzračne rakete S-300 u napadu na energetska postrojenja u Harkivu. Pritom je oštećena i stambena zgrada.

Prema snimkama na društvenim mrežama, gori i termoelektrana Tripilska koja se nalazi u kijevskoj regiji.

Rusija je nedavno intenzivirala napade na drugi po veličini grad u Ukrajini, gađajući ključnu infrastrukturu i stambena područja. Terehov je 1. travnja rekao da su ruski napadi uništili "gotovo svu" energetsku infrastrukturu grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:32