BORBA PROTIV KORONE

Masovna proizvodnja AstraZenecinog cjepiva u Brazilu: Do sredine godine 110 milijuna doza

Pogon brazilskog državnog istraživačkog instituta prema nekim je procjenama najveća tvornica cjepiva u Latinskoj Americi
 Nelson Almeida/AFP

Brazil je početkom tjedna u pogonu državnog istraživačkog instituta Fiocruz pokrenuo masovnu proizvodnju cjepiva protiv covida 19 koje je razvila britansko-švedska tvrtka AstraZeneca, izvijestili su lokalni mediji.

Cjepivo proizvedeno od sastojaka uvezenih iz Kine prošlo je potrebna ispitivanja i Fiocruz bi ministarstvu zdravstva do kraja ožujka trebao isporučiti 3,8 milijuna doza.

Pogon brazilskog državnog istraživačkog instituta prema nekim je procjenama najveća tvornica cjepiva u Latinskoj Americi, napominje njemačka novinska agencija dpa.

Do sredine godine Fiocruz će nastojati proizvesti 110 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, koristeći se sastojcima iz uvoza. U drugoj polovini godine će moći će potpuno neovisno proizvesti daljnjih 110 milijuna zahvaljujući prijenosu tehnologije.

Brazil je nedavno primio pošiljku sirovina za proizvodnju 12,2 milijuna doza cjepiva AstraZenece, što ulijeva nadu u intenzivnije procjepljivanje stanovništva u okruženju brzog širenja koronavirusa u Brazilu.

Vlada je počela cijepiti građane u siječnju. Do sada je koronavirusom zaraženo 11 milijuna ljudi, a više od 266 tisuća umrlo je od posljedica zaraze. Veći broj umrlih bilježe samo SAD i Indija, napominje dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:25