ŠTO SE DOGAĐA?

Masivni vojni manevri u Bjelorusiji, tenkovi na granici s Litvom: ‘Rezervisti mobilizirani!‘

U trenucima najvećih napetosti između Rusije i NATO-a

Arhivska fotografija, bjeloruske vojni manevri

 Evgeny Odinokov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Odinokov/sputnik/profimedia

Bjelorusija je rasporedila tenkove blizu svoje granice s NATO-om, u trenucima dok napetosti između Rusije i zapadnog vojnog saveza saveza i dalje tinjaju usred rata u Ukrajini. No, to, čini se, nije sve - bjeloruska vojska je također "mobilizirala rezerviste i započela velike vojne manevre". Tako se barem navodi u izvješću koje je u četvrtak objavio The Kyiv Post. Postrojbe i oprema, uključujući tenkove iz bjeloruske 19. gardijske mehanizirane brigade, navodno su raspoređeni u blizini zapadne granice zemlje s Litvom, članicom NATO-a.

Zajednica željezničkih radnika Bjelorusije - skupina koja se protivi politici bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, vjernog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina - objavila je da je vlak natovaren vojnom opremom i osobljem stigao u srijedu navečer u Ašmjani, područje koje se nalazi na manje od 25 kilometara od granice s Litvom.

image

Vojni manevri u Bjelorusiji/Arhivska fotografija

Natalia Kolesnikova/Afp

Skupina navodi da se vlak koji je stigao na stanicu Ašmjani sastojao od četiri putnička vagona puna bjeloruskih vojnika i čak 42 vagona natovarena opremom, uključujući devet tenkova T-72B. Bjelorusko ministarstvo obrane kasnije je potvrdilo da raspoređivanje uključuje tenkove T-72B i borbena vozila pješaštva BMP-2, prema neovisnoj bjeloruskoj promatračkoj skupini Hajun, koja prati vojne aktivnosti ruskih i bjeloruskih snaga na tlu Bjelorusije.

Uvježbavanje u uvjetima ratne mobilizacije

Bjelorusko ministarstvo obrane navelo je u izjavi objavljenoj na društvenim medijima da se vojna obuka održava u regiji koja uključuje i Ašmjani do 5. travnja. Dodatne vježbe su se navodno održavale u nekoliko drugih regija Bjelorusije, uključujući neke u područjima nedaleko od granice s Poljskom, također članicom NATO-a.

"Osoblje će morati biti premješteno u određena područja i provesti niz vježbi i obuku, uključujući paljbu bojevim streljivom", navela je bjeloruska vojska u priopćenju, prema prijevodu Kyiv Posta, kako prenosi Newsweek. "Tijekom manevara planirano je kretanje vojne opreme, a moguće je da će privremeno biti ograničeno kretanje civilnog prometa na javnim prometnicama i površinama", dodali su.

image

Vojni manevri u Bjelorusiji/Arhivska fotografija

Viktor Tolochko/Sputnik/Profimedia/Viktor Tolochko/sputnik/profimedia

Početna faza opsežnih bjeloruskih vježbi pripravnosti, koje uključuju regularne postrojbe, rezerviste i postrojbe teritorijalne obrane, započele su 11. ožujka. Glavni cilj obuke bio je uvježbavanje u uvjetima ratne mobilizacije i obrane bjeloruskog teritorija od agresora, kako piše Kyiv Post. Relativno mala vojska ove autoritarne bivše sovjetske republike raspolaže s četiri borbene brigade, od kojih su tri navodno sudjelovale u manevrima.

Lukašenko, autokratski vladar koji se desetljećima suočava s međunarodnim optužbama za kršenje ljudskih prava i namještanje izbora, prošlog je mjeseca optužio Poljsku da kuje zavjeru sa SAD-om kako bi izvršila "provokaciju velikih razmjera" za koju bi kasnije "okrivila Rusiju i Bjelorusiju", pri čemu je NATO saveznike usporedio s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom i njegovim akcijama te vrste na početku Drugog svjetskog rata.

Prijetnja NATO-u

Bjeloruski ministar obrane Viktor Hrenjin uputio je, barem je tako zvučalo, prijetnju ili barem upozorenje NATO-u tijekom intervjua na ruskoj državnoj televiziji nedugo potom. "Minsk neće sjediti skrštenih ruku u slučaju da njegov zračni prostor bude povrijeđen" te da će srušiti svaki strani zrakoplov "bez upozorenja".

Ranije ove godine Bjelorusija je objavila da je usvojila novu vojnu doktrinu, koja dopušta uporabu nuklearnog oružja, nakon što je primila pošiljku taktičkog nuklearnog oružja iz Rusije krajem prošle godine. Lukašenko je Putinu dozvolio da bjeloruski teritorij iskoristi kao poligon za invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

U međuvremenu, NATO upravo provodi svoju najveću vojnu vježbu u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća. Operacija ‘Steadfast Defender‘ trebala bi trajati do svibnja, a u njoj sudjeluje više od 90.000 vojnika iz svih 32 države članice vojnog saveza.

Rusija tvrdi da je vježba zapravo proba za NATO-ov napad na njezin teritorij koji bi isplanirale SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:35