KRVAVI SUKOBI

Masakri, stotine ranjenih, najmanje jedna masovna grobnica s 200 leševa... no Gbagbo i dalje ne odstupa

 AFP

ABIDJAN - Kriza u Obali Bjelokosti je na vrhuncu, no 'posljednji sati' na vlasti Laurenta Gbagbe, sad je jasno, traju dulje nego što se predviđalo.

Oko Gbagbove reizdencije u najvećem gradu te zemlje, Abidjanu danas su se čule snažne eksplozije i zvuk teške artiljerije, nakon što su očigledno propali pregovori o njegovom dobrovoljnom napuštanju predsjedničkog ureda najvećeg svjetskog izvoznika kakaa.

Naime, Laurent Gbagbo, čovjek koji je prethodnih deset godina bio na čelu te zemlje, nekad druge najbogatije na afričkom kontinentu, četiri je mjeseca odbijao napustiti poziciju predsjednika te predati vlast svojem protukandidatu na prošlogodišnjim izborima, Alessaneu Ouattari, za kojeg je međunarodna zajednica presudila da je pobjednik izbora, zbog čega je Ouattara pribjegao sili.

U prethodnih nekoliko dana potekla je krv nekoliko stotina ljudi, a strani mediji prenijeli su UN-ova strahovanja o masakru u toj zemlji te bar jednoj masovnoj grobnici s 200 leševa. Gbagbo se i dalje nalazi u bunkeru svoje rezidencije u Abidjanu, a privatna televizija njegovog rivala Ouattare sinoć je sugestivno emitirala film o Hitlerovim posljednjim trenucima u bunkeru.

Unatoč vijestima da je Gbagbo spreman pregovarati o svojem odlasku, on je kasno sinoć za jednu francusku televiziju izjavio da ne priznaje suparnikovu pobjedu i da 'ne želi potpisati dokument u kojem Francuska i UN traže od njega da odstupi s vlasti'.

I Afrička Unija i ECOWAS, organizacija zapadnoafričkih zemalja, zatražile su od Gbagbe da ode, a tom su se pozivu pridružili utjecajni Afrikanci poput bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Anana i nobelovca Desmonda Tutua.

Francuske su se snage, pak, pridružile snagama UN-a i Ouattare u napadima na Gbagbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:25