UŽASNA TRAGEDIJA

Mariupolj Rusi ostavili bez vode, Tanja (6) umrla od dehidracije: ‘Zadnje minute provela je u nezamislivoj patnji‘

‘Njezina majka bila je ubijena u napadu, a ona je umrla od dehidracije. Ne znamo koliko se dugo djevojčica borila za život‘

Prizor granatiranja Mariupolja

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia

Nakon što su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručili da je u Mariupolju od dehidracije umrla šestogodišnja djevojčica, tu je informaciju potvrdio i gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko.

Bojčenko je rekao da se malena djevojčica zvala Tanja i da su je izvukli ispod ruševina stambene zgrade, piše BBC.

- Njezina majka bila je ubijena u napadu, a ona je umrla od dehidracije. Ne znamo koliko se dugo djevojčica borila za život i ne možemo ni zamisliti kroz kakve je patnje prolazila. U svojim zadnjim minutama života bila je sama, slaba, uplašena i žedna, rekao je Bojčenko.

- Ovo je jedna od mnogih tragičnih priča iz Mariupolja, kazao je Bojčenko. Mariupolj, strateški važan grad na obali Azovskog mora s gotovo pola milijuna stanovnika, već se osam dana nalazi pod opsadom ruskih snaga, ujedinjenih s proruskim separatistima iz Donbasa. Grad je danima bez struje, vode, grijanja i nužnih namirnica i potrepština, a također je izložen nemilosrdnom granatiranju.

Dosadašnji pokušaji evakuacije civila iz grada su propali zato što su ruske snage gađale vozila za evakuaciju.

- Ruski okupatori cinično su ostavili grad s pola milijuna ljudi bez vode, svjetla, grijanja te su im onemogućili komunikaciju. Svi putevi u grad su blokirani. Svi pokušaji da se u grad dostave hrana i lijekovi blokirani su od strane ruske armije, rekao je Bojčenko i pozvao Zapad da uvede zonu zabrane leta iznad Ukrajine.

- To neće vratiti Tanju, ali će spasiti živote tisuća druge ukrajinske djece, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:18