IN MEMORIAM

MANDELE SE PRISJEĆAJU GLUMCI, GLAZBENICI I SPORTAŠI Bono Vox: Naučio nas je da se ljubavlju može više postići

 AFP

ZAGREB - Nelsona Mandele prisjetili su se i brojni glumci, glazbenici i sportaši, među kojima i dvojica glumaca koji su ga utjelovili na filmskom platnu, Morgan Freeman i Idris Elba.

"Danas je svijet izgubio jednoga od pravih divova 20. stoljeća", priopćio je Morgan Freeman koji je glumio Mandelu u filmu "Invictus" Clinta Eastwooda iz 2009. godine.

"Nelson Mandela bio je častan čovjek, neiscrpne snage i odlučnosti, za mnoge svetac, a junak za sve koji vole slobodu i ljudsko dostojanstvo", dodao je Freeman.

Britanski glumac Idris Elba koji glumi bivšega južnoafričkog predsjednika u filmu "Mandela: dug put prema slobodi" koji se od petka prikazuje u američkim kinima istaknuo je da mu je bila "čast glumit Mandelu, čovjeka koji je narugao sudbini, srušio barijere i branio ljudska prava pred očima cijeloga svijeta".

Irska rock-zvijezda, pjevač grupe U2 Bono istaknuo je da "nam je Mandela pokazao kako voljeti, umjesto da mrzimo, ne zato što se nikad nije predao bijesu ili nasilju, nego zato što je naučio da se ljubavlju može više postići".

Mandele su se prisjetili i nogometaši koji su u Brazilu uoči izvlačenja skupina za svjetsko prvenstvo 2014., a FIFA je odlučila spustiti zastave na pola koplja i minutom šutnje odati počast Mandeli prije sljedećega kruga međunarodnih utakmica.

Legenda brazilskoga nogometa Pele nazvao je Mandelu svojim junakom i prijateljem, "suborcem u borbi za narod i mir", a na Twitteru su se oglasila još dvojica bivših brazilskih reprezentativaca Romario i Ronaldo, kao i portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo.

Počast Mandeli odala je i južnoafrička rugby reprezentacija ističući "čudo" koje je on ostvario u ujedinjenju svoje zemlje.

FOTOGALERIJA - ZVIJEZDE KOJE SU IMALE ČAST UPOZNATI NELSONA MANDELU





ZVIJEZDE SE OPRAŠTAJU NA TWITTERU



Mnogi su se i putem Twittera odlučili izraziti svoje tugovanje za gubitkom velikog Mandele.



Oskarovka Charlize Theron, podrijetlom Južnoafrikanka, napisala je na Twitteru: 'Moje su misli s Mandelinom obitelji. Počivao u miru, Madiba. Nedostajat ćeš nam, ali će tvoj utjecaj na ovaj svijet vječno živjeti.'







'U raju je tulum. Anđeli slave. Jedan i jedini Nelson Mandela je stigao. Počivao u miru', napisao je Ricky Martin.











'Nikad nisam upoznao bolju osobu od u svom životu od Nelsona Mandele. Moje suosjećanje je s njegovom obitelji i zemljom', napisao je Samuel L. Jackson.









'Jedan od najvećih ljudi koji su ikad živjeli! Legenda! Nikad nećemo zaboraviti što je ovaj čovjek učinio', napisala je Rihanna.









'Hvala ti, Nelsone Mandela. Sloboda', napisao je Michael Moore.









''Počivajte u miru, gospodine Mandela. Vaša ostavština i snaga živjet će zauvijek ', napisao je Lionel Richie.









'Danas je svijet izgubio jednog od najvećih vođa. Počivao u miru Mandela', napisala je Eva Longoria.









'Počivajte u miru, gospodine Nelson Mandela. Neustrašivi vođa, nevjerojatno ljudsko biće, njegovo svjetlo i dalje će sjati. Počivao u miru', napisao je Hugh Jackman.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:19