NOVI DETALJI

Mamić: ‘Istina je, dao sam mu sat od 15.000 eura. Znao sam da je dobro imati predsjednika Suda na svojoj strani‘

Mamić je rekao da je znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka

Ranko Debevec, Zdravko Mamić

 Sud Bih, Josko Ponos/cropix/

Tužiteljstvo BiH predložilo je produljenje pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Na ročištu održanom u četvrtak iznesena su poprilično šokantna saznanja tužitelja, ali i pročitani iskazi svjedoka.

Na ročištu je javnost bila isključena zbog, kako je navedeno, povjerljivosti i jer je iskaz davala jedna zaposlenica Suda BiH kako bi se zaštitio njezin integritet.

Na Zdravka Mamića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa i bivšeg izvršnog dopredsjednika GNK Dinamo, odnosi se treća točka istražnog zahtjeva, a riječ je o satu vrijednom 15.000 eura koji je Mamić dao navodno kao mito Debevcu. Mamić je prošli tjedan dao svoj iskaz u SIPA-i i potvrdio da je dao sat, ali ne kao mito, nego kao "simbolični poklon" predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka izručenja Hrvatskoj koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka".

Istražitelji nisu utvrdili kada su se sastali jer je Debevec gotovo sve svoje sastanke i putovanja označavao kao povjerljive i nema podataka kada su putovali u Grude. Inače, predsjednika Suda BiH na svim službenim putovanjima vozi službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Debevec je navodno od Mamića primio poklon, sat vrijedan 15.000 eura, a Zdravko Mamić je istražiteljima SIPA-e rekao da je to "simbolični poklon".

"Sat od 15.000 eura nikako ne može biti simboličan poklon", rekla je tužiteljica Bojana Jolović te dodala kako je indikativno da je u to vrijeme Mamić govorio i o podmićivanju sudaca i tužitelja u Hrvatskoj.

image

Ranko Debevec

Sud Bih/Sud Bih

Tužitelji su iznijeli saznanja da se Ranko Debevec sastajao i s Đorđem Ždralom koji je 2010. godine bio osuđen zbog ubojstva tadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini. Također su naveli da je Debevec imao sastanke i s Mladenom Lučićem koji je u to vrijeme bio u statusu osumnjičenog.

Tužiteljica je spominjala i sastanke u Španjolskoj kojima je prisustvovao Ranko Debevec, ali to se ne odnosi na ove istražne radnje, nego će biti predmet budućih te nije bilo detaljnog opisa tih sastanaka i njihovih povoda. Osim toga, tužiteljica je naglasila da još uvijek nije pronađen telefon koji je koristio Debevec, što dovodi do toga da je on svjesno činio kaznena djela djela i radio na prikrivanju dokaza.

U drugoj točki navedeno je kako je Debevec primio na poklon automobil autokuće Kramar iz Ljubuškog protiv koje se od 2019. do 2021. godine vodio velik broj postupaka pred Sudom BiH. On je navodno uzeo automobil Polo u vrijednosti od oko 15 tisuća konvertibilnih maraka.

Tužiteljica Jolović priopćila je da se Debevec sumnjiči za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprava, lažno predstavljanje, primanje dara i drugih oblika koristi te trgovinu utjecajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:11