TAJLANDSKI PROBLEM

Maleni budistički hram ostao bez redovnika jer su svi ‘pali‘ na testu na droge: Poslali su ih na odvikavanje

Seljani iz obližnjih mjesta zabrinuti su jer ne mogu obavljati svoje vjerske dužnosti, rekao je dužnosnik

Ilustrativna fotografija

 Madaree TOHLALA/AFP

Mali budistički hram u sjevernoj pokrajini Phetchabun u Tajlandu ostao je bez ijednog redovnika nakon što su svi "pali" na testu na droge, izvijestili su lokalni dužnosnici. Četiri redovnika, uključujući i opata, bili su pozitivni na metamfetamin, prenio je BBC.

Svi redovnici poslani su u zdravstvenu kliniku na rehabilitaciju od ovisnosti.

Racija je izvedena usred nacionalne kampanje za borbu protiv trgovine drogom.

Redovnici su udaljeni iz hrama nakon što im je policija u ponedjeljak testirala urin - pokazalo se da su sva četvorica muškaraca pozitivni na drogu. Dužnosnici nisu objasnili što je policiju uopće dovelo do spomenutog hrama.

- Hram je sad prazan, a seljani iz obližnjih mjesta zabrinuti su jer ne mogu obavljati svoje vjerske dužnosti - rekao je dužnosnik.

U budističkoj praksi vjernici stječu zaštitničku silu svojim dobrim djelima - u ovom slučaju davanjem hrane redovnicima.

Regionalni dužnosnici u međuvremenu su zatražili pomoć od lokalnog samostanskog poglavara, koji je obećao dodijeliti nove redovnike u hram u okrugu Bung Sam Phan kako bi umanjio zabrinutost vjernika.

Posljednjih godina metamfetamin je postao veliki problem u Tajlandu, a zapljene droge dosegnule su najvišu razinu u 2021. godini, pokazuje izvješće Ureda UN-a za droge i kriminal.

Tajland je glavna tranzitna točka za metamfetamin. Droga preko Laosa dolazi u zemlju iz Mjanmara - najvećeg svjetskog proizvođača metamfetamina.

Prošloga mjeseca tajlandski premijer Prayuth Chan-ocha najavio je oštru borbu protiv droge nakon što je bivši policajac, koji je otpušten iz službe zbog posjedovanja metamfetamina, tijekom pucnjave u dječjem vrtiću ubio 37 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:39