VOJNA POMOĆ

Mala zemlja, a tako darežljiva: Slovenci doslovce zatrpavaju Ukrajinu vozilima, oružjem...

Hrvatska do sada nije slala stara oklopna vozila kojima raspolaže, ali je uputila druge vojne pomoći u vrijednosti od oko 130 mil. €

Oklopno vozilo Pandur

 Vitor_portugal/Alamy/Alamy/Profimedia/Vitor_portugal/alamy/alamy/profimedia

Slovenija nastavlja sa slanjem velike količine vojne pomoći Ukrajini. Velike u odnosu na veličinu vlastite vojske i države. Do sada su praznili svoja skladišta od prastare tehnike te su u Ukrajinu poslali tenkove T55 i M84, haubice 105 mm, oklopna vozila M80A, no sada se situacija promijenila.

Prema navodima slovenskih medija tamošnja je Vlada u potpunoj tajnosti ovaj tjedan u Ukrajinu poslala 20 oklopnih vozila Pandur naoružanih strojnicama od 12,7 mm i bacačima granata od 40 mm. Riječ je o vozilima starim 24 godine što su najmlađa sredstva koja je Slovenija poslala u Ukrajinu. Riječ je o oklopnim vozilima 6x6 koja se proizvode u Sloveniji po licenci austrijske tvrtke Steyr Daimler Puch koja je dio američke grupacije General Dynamics Land Systems – Europe. Slovenska vojska posjeduje 85 komada ovih vozila koja u slovenskoj vojsci imaju naziv Valuk.

Slovenski mediji tvrde kako je cijela operacija trajala nekoliko mjeseci jer je vozila prethodno trebalo pripremiti i servisirati, a potom organizirati transport. Vozila su potom, najvjerojatnije transportnim avionom C17 u nekoliko tura prebačena u Slovačku ili Poljsku odakle su potom upućeni u Ukrajinu. Slovenci tvrde kako će ova vozila Ukrajinci koristiti u predstojećoj ofenzivi.

Prema dostupnim informacijama Slovenija je u Ukrajinu do sada između ostalog poslala 35 oklopnih vozila M80 A, 28 tenkova T55 S, 16 haubica kalibra 105 mm te 20 vozila Humvee. S Njemačkom se pregovaralo i oko slanja tenkova M 84, ali to nije realizirano. Zauzvrat, Slovenija je od Njemačke dobila njemačka borbena vozila za pješadiju Marder i oklopni transporter 6×6 tipa Fuchs, te nove kamione. Od SAD-a tek očekuju vojnu pomoć vrijednu više milijuna.

Za razliku od Slovenije, Hrvatska u Ukrajinu do sada nije slala stara oklopna vozila ili tenkove kojima raspolaže u velikom broju. Dostupne informacije govore da vojska u svojim skladištima ima 74 tenka M-84 i više od 100 borbenih vozila M-80.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska je do sada u Ukrajinu uputila vojne pomoći u vrijednosti od oko 130 milijuna eura. Tako je u Ukrajinu otišlo oko 35 tisuća jurišnih pušaka i strojnica s više desetaka milijuna metaka, 24 topa M-16 od 130 mm, 18 haubica D-30 od 122 mm zajedno s granatama. Upućeno je više stotina minobacača raznih kalibara s pripadajućim granatama, nekoliko stotina protuzračnih sustava Strela 2m, više tisuća granata za višecijevne bacače raketa te ručni protuoklopni sustavi.

U Ukrajinu bi trebalo otići i 14 transportnih helikoptera Mi- 8 MTV 1, Mi-8 T. Helikopteri su, prema našim informacijama, pripremljeni za odlazak, ali se čeka pravi trenutak. Kao nadoknadu za ova isporučena sredstva, Hrvatskoj je američka Vlada nedavno odobrila vojnu pomoć u iznosu od 140 milijuna dolara što će se iskoristiti za nabavku helikoptera Black Hawk te protuoklopnih sustava Javelin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:34