IZA SVEGA STOJI RELIGIJA

Majka ubila dvoje djece, pomogao joj partner. Cure uznemirujući detalji o jezivom zločinu

Lori Vallow i Chad Daybell optuženi su da su s predumišljajem ubili sedmogodišnjeg Joshuu Vallowa i 17-godišnju Tylee Ryan
Lori Vallow; Chad Daybell
 Pool/mega/The Mega Agency/Profimedia; Mega/The Mega Agency/Profimedia

Lori Vallow i Chad Daybell, američki par koji se nalazi usred bizarne i dugotrajne kriminalističke istrage, u utorak su optuženi za ubojstvo, piše BBC.

I Vallow i Daybell optuženi su da su s predumišljajem ubili sedmogodišnjeg Joshuu Vallowa i 17-godišnju Tylee Ryan, Vallowinu djecu iz dva prethodna braka.

Mediji su naširoko pisali o ovom slučaju zbog toga što su Vallow i Daybell vjerovali u Sudnji dan i druge apokaliptične scenarije.

Daybell je napisao više romana apokaliptične tematike koji su bili bazirani na vjerovanjima mormona.

Mormoni su religijska zajednica koja zastupa monoteizam, a Isusa Krista drži drugom osobom Trojstva. Prema njihovom vjerovanju, Krist će doći na kraju vremena i uspostaviti tisućgodišnje kraljevstvo u Americi. Otuda potječe naziv mormonske zajednice - Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana.

Smatra se da se par upoznao zahvaljujući članstvu u pokretu koji je promovirao pripremanje za kraj svijeta.

Daybell je optužen i za ubojstvo svoje bivše supruge Tammy Daybell, koja je naglo preminula svega nekoliko tjedana prije nego što se isti oženio za Vallow. Oboje su pritvoreni 2020. godine, a prethodno ih se teretilo za prikrivanje dokaza, krađu i lažiranje identiteta.

"Vjerujemo da su se Daybell i Vallow svojevoljno urotili kako bi ubili troje nevinih ljudi", rekla je Lindsey Blake, tužiteljica okruga Fremont.

Tužitelji tvrde da su Joshua Vallow i Tylee Ryan posljednji puta viđeni u rujnu 2019. godine. Njihova su tijela prije gotovo godinu dana pronađena na imanju Chada Daybella u američkoj saveznoj državi Idaho. Nestanak Vallowa i Ryan 2019. godine u studenom prijavili su njihovi djed i baka, a policija je kasnije otkrila da nisu viđeni tjednima.

Prethodno je rečeno da je Lori Vallow istragu nestanka svoje djece ometala krivim navodima i lažima. Navodno je nakon tih radnji napustila saveznu državu Idaho.

Vallow, koja je također poznata pod imenom Lori Daybell, uhićena je u veljači 2020. u saveznoj državi Hawaii. Optužena je za napuštanje djeteta i nepoštivanje suda jer se u siječnju nije pojavila na sudu i predala svoju djecu dužnosnicima države.

Daybell je uhićen nekoliko mjeseci nakon što su pronađena tijela Joshue Vallowa i Tylee Ryan na imanju koje je bilo u njegovom vlasništvu.

U sudskom spisu predmeta stoji da je Tylee bila raskomadana i spaljena te da je Joshuino tijelo bilo umotano u crnu plastiku.

Tylee je dijete Lori Vallow i Josepha Ryana, njezinog trećeg muža. Vallow i njezin četvrti muž Charles Vallow Joshuu su posvojili od člana njihove šire obitelji.

Istražitelji su na doznavanje istine o sudbini Joshue i Tylee utrošili više tisuća sati, a rekli su da je predavanje optužnice usporila pandemija.

Ovaj slučaj od samog početka prate nagađanja zbog vjerovanja para i povezanosti istog s nekoliko sumnjivih smrtnih slučajeva.

Vallowini prijatelji kažu da je ona bila "superobožavateljica" Daybellovih knjiga te da se par u prosincu 2018. godine pojavio u jednom podcastu.

Vallow se krajem kolovoza 2019. preselila iz Arizone u Daybellovu rezidenciju u Idahou nakon što je njezin brat Alex Cox ubio njezinog tadašnjeg muža Charlesa Vallowa. Cox je tada ustvrdio da se samo branio. Cox je u prosincu 2019. godine preminuo prirodnom smrću. U trenutku smrti imao je 51 godinu.

Prije nego što ga je Cox ubio, Charles Vallow predao je papire za razvod od Lori. Tada je ustvrdio da je ona "postala opčinjena, a na momente i opsesivna po pitanju spiritualnih vizija i iskustava na rubu smrti".

Lori se udala za Chada Daybella u listopadu, svega dva tjedna nakon smrti njegove supruge Tammy.

Prema nalazu mrtvozornika, Tammy Daybell preminula je prirodnom smrću, no policija je kasnije naredila da se njezino tijelo ekshumira. Novi nalaz mrtvozornika finaliziran je u veljači ove godine. Njezina se obitelj u utorak zahvalila policiji na angažmanu.

U optužnici ne stoji od čega su točno preminuli Joshua Vallow i Tylee Ryan, no spominje se da su Lori Vallow i Chad Daybell svoje činove opravdali religijskim uvjerenjima.

Par se pred sudom treba pojaviti u srijedu, a prethodno je odbacio sve optužbe na svoj račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:28