GDJE JE SARA?

Majka Aleksandra: ‘Rekli su da je moja beba umrla. Nisu mi nikad dali da je vidim, ni živu ni mrtvu...‘

Zbog svega je o nestaloj bebi Sari predmet pokrenulo i Okružno javno tužiteljstvo u Banjoj Luci

Aleksandra Blagojević, dokumentarni film ‘Gdje je Sara‘

 Screenshot Cin/

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je objavio dokumentarni film ‘Gdje je Sara‘ o smrti bebe majke Aleksandre Blagojević i oca Miloša Kuprešanina iz Banje Luke. U potresnom dokumentarcu roditelji opisuju kroz što su sve prošli nakon smrti njihovog novorođenčeta.

Naime, Aleksandra je rodila u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci, a nakon tri dana su joj rekli da je njezina beba umrla. Rekli su joj i da je sprovod već obavljen.

- Nisu mi nikad dali da je vidim, ni živu ni mrtvu. Meni bi mnogo lakše bilo da sam ja to dijete bar vidjela, da sam osjetila njezin miris, da sam bilo što od toga, ispričala je Aleksandra.

Liječnici su joj prvo rekli da će ju zbog komplikacija morali premjestiti u bolnicu u Beogradu, no prije toga je utvrđeno da ona već ima trudove pa je učinjen hitni carski rez.

Otac se čudio kako su liječnici najprije govorili o premještaju majke u Beograd, a zatim su se brzo odlučili za prijevremeni porod i hitni carski rez.

- Prvo se boje pa ideš za Beograd, a sad se porađaš. A u osmom si mjesecu i sve vrijeme, svakih nekoliko sati se vadi krv i radi ultrazvuk i beba je u redu, kaže Miloš u dokumentarnom filmu.

Aleksandra je ispričala da nakon carskog reza nije čula plač svoje bebe, već ju je babica samo iznijela iz prostorije. Liječnici su čestitali roditeljima na rođenju djevojčice. Radilo se o prijevremenom porodu pa je dijete bilo teško 1,9 kilograma i dugo 45 centimetara. U međuvremenu je proplakala i prodisala i stavljena je u inkubator. Dijete nisu donosili majci, a liječnici su joj rekli da bebi nedostaje dio probavnog trakta i da ju moraju prebaciti u Beograd. Dva dana nakon poroda, otac Miloš dobiva informaciju da je dijete preminulo. To su mu rekli tek poslijepodne, a do smrti je došlo u 6.15 ujutro.

Sve se dogodilo 2018. godine, a od tada roditelji bezuspješno traže grob svoje bebe. U potrazi za svojom Sarom, roditelji su morali proći kroz ekshumaciju dva tijela s dječje parcele banjalučkog groblja. Naime, ako roditelji ne preuzmu tijelo u Univerzitetsko-kliničkim centru Republike Srpske, ono se nakon obdukcije šalje Javnom poduzeću ‘Gradsko groblje‘ te se tijelo pokopa pored drugih beba sličnih sudbina.

U potrazi za tijelom, Sarini su roditelji otvorili grob u kojem je navodno pokopano njihovo dijete, no tamo su pronašli medicinsku rukavicu na boci Coca-cole i četiri kosti, no te kosti nisu pripadale njihovoj kćeri.

Zbog svega je o nestaloj bebi Sari predmet pokrenulo i Okružno javno tužiteljstvo u Banjoj Luci.

Roditelji u dokumentarnom filmu kažu da ni uz novinarsku podršku nisu uspjeli doći do poduzeća, institucija i ustanova koje su bile povezane s njihovom tragedijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:30