GLAVNI AKTERI PLJAČKE

Mađioničar i TikTokerica izveli najveću kriptokrađu u povijesti SAD-a: ‘Sve je osmislila ona, krokodilka s Wall Streeta‘

Par je bio aktivan na društvenim mrežama, gdje se Morgan predstavljala kao reperica ‘Razzlekhan‘

Heather Morgan i Ilya Lichtenstein

 EyePress via AFP

Kad je američko ministarstvo pravosuđa u utorak objavilo da je razotkrilo najveću krađu kriptovaluta u povijesti i zaplijenilo rekordnih 3,6 milijardi dolara u bitcoinu, svijet financija nestrpljivo je čekao da se otkriju imena glavnih aktera ove pljačke, piše Telegraph.

No, umjesto iskusnih hakera ili bankara na visokim položajima, otkrivena su imena TikTok reperice i njezinog muža mađioničara koji su uhićeni zbog optužbi za pranje novca povezanog s krađom.

Njujorški par Ilya 'Nizozemac' Lichtenstein (34) i njegova supruga, Heather Morgan (31) koji su uhićeni na Manhattanu ovog tjedna, potrošili su dio ukradenog novca na zlato, nezamjenjive tokene (NFT) i Walmartove darovne kartice od 500 dolara, rekli su tužitelji.

Par je bio aktivan na društvenim mrežama, gdje se Morgan predstavljala kao reperica 'Razzlekhan', što je pseudonim koji je nastao, kako je objasnila na svojoj web stranici, kao 'kombinacija Džingis Kana i pizze'.

Heather Morgan optužena je za pranje milijardi dolara u kriptovaluti ukradenoj hakiranjem virtualne mjenjačnice 2016.

Osim što se bavila repanjem, Morgan se okušala u slikarstvu, modnom dizajnu i pisanju, a predstavljala se i kao svojevrsna korporativna trenerica. Jedan od njezinih nedavnih radova nosi naslov 'Savjeti za zaštitu vašeg poslovanja od kibernetičkih kriminalaca' i sadrži intervju s vlasnikom jedne kriptovalutne mjenjačnice o tome kako spriječiti prijevaru.

U jednom videu objavljenom na društvenim mrežama ona pleše ispred njujorške burze i predstavlja se kao 'krokodil s Wall Streeta'. U drugom glazbenom uratku kaže kako je 'poštovanje pravila za budale'.

Bračni par je optužen za pokušaj pranja 119.754 bitcoina ukradenih nakon što je haker provalio u mjenjačnicu Bitfinex 2016. i pokrenuo više od 2.000 neovlaštenih transakcija.

Dužnosnici ministarstva pravosuđa rekli su da su transakcije u to vrijeme bile procijenjene na 71 milijun dolara u bitcoinu, ali s porastom vrijednosti valute, vrijednost sada prelazi 4,5 milijardi dolara.

Bila je to najveća financijska zapljena ministarstva pravosuđa u povijesti, rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa Monaco i dodala kako ovaj slučaj pokazuje da kriptovalute 'nisu sigurno utočište za kriminalce'.

Ilya Lichtenstein i Heather Morgan suočeni su s optužbama za pranje novca, kao i za prijevaru SAD-a. Slučaj je trenutno na saveznom sudu u Washingtonu.

Kad su se prvi put pojavili na saveznom sudu na Manhattanu u utorak poslijepodne, sutkinja Debra Freeman odredila je jamčevinu od 5 milijuna dolara za Lichtensteina i 3 milijuna za Morgan i zahtijevala da njihovi roditelji polože svoje kuće kao osiguranje da će se optuženici vratiti na sud.

Ključni trag koji je doveo do njihovog uhićenja možda leži u zatvaranju ilegalne platforme AlphaBay 2017. godine. Naime, vladini dužnosnici su rekli da je dio novca bio prebačen na AlphaBay, što je zapravo svojevrsna verziju eBaya koja se nalazi na 'dark webu'.

Kada je stranica uklonjena, vjerojatno je vlastima omogućen pristup internim zapisima o transakcijama na AlphaBayu povezanima s kriptovalutnim računom na Lichtensteinovo ime, kazala je tvrtka za praćenje digitalnih valuta Elliptic.

Bitfinex je u priopćenju rekao da surađuje s ministarstvom pravosuđa na 'utvrđivanju prava na povrat ukradenog Bitcoina'.

Lichtenstein i Morgan također su pokušali oprati novac preko mreže kriptovalutnih mjenjačnica te su tvrdili da su novac, zapravo, uplate startupu gospođe Morgan, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Heather Morgan, koja je u sudnici nosila bijelu majicu s kapuljačom, često se osvrtala gledajući na svoje roditelje, koji su također bili prisutni. I ona i Lichtenstein, koji ima dvojno američko-rusko državljanstvo, kazali su da su svjesni teških posljedica ako pokušaju pobjeći.

Bračnom paru je određen kućni pritvor s elektroničkim nadzorom i zabranjeno im je sudjelovati u kriptovalutnim transakcijama do suđenja, rekla je sutkinja Freeman. Sudac u Washingtonu, gdje će se održati daljnja saslušanja, kasnije bi mogao postaviti drugačije uvjete.

Tužitelji su za par tražili pritvor, tvrdeći da postoji opasnost od bijega. No, sutkinja Freeman je rekla da ju je na odluku o kućnom pritvoru potaknuo argument braniteljice Anirudh Bansal da su i Lichtenstein i Morgan znali da su pod istragom od studenog i da su unatoč tome ostali u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:49