DOBIVAJU PFIZER

Mađari počeli cijepiti populaciju od 16 do 18 godina: ‘Želim se bez brige družiti s prijateljima‘

Premijer Viktor Orban najavio je kako je za njih osigurana dovoljna količina cjepiva Pfizer
Mađarska započela s cijepljenjem mlađe populacije
 Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia

Kako je prethodno najavio mađarski premijer Viktor Orban, s izvršnom zdravstvenom službenicom Cecílijom Györgyi Müller, Mađarska je krenula s cijepljenjem populacije od 16. godine.

Za sve one između 16 i 18 godina, pojasnio je Orban, pripremljene su dovoljne doze cjepiva Pfizer. Mladi će se cijepiti isključivo tim cjepivom. Niti jedno drugo cjepivo još uvijek nema odobrenje Europske agencije za lijekove za mlađe od 18.

Odaziv mladih na cijepljenje iznenađujuće je dobar. Botond Kiss, 16-godišnjak iz Budimpešte kazao je kako su mu roditelji rekli da je odluka o cijepljenju na njemu samome. "Ne bojim se ovoga. Vjerujem cjepivima. Došao sam", dodaje mladić.

Njegov djed Géza Frankó, umirovljenji farmakolog, podržava svog unuka. "Važno je cijepiti čitavu populaciju jer za imunitet krda 75-80% populacije mora biti cijepljeno, a u to spadaju i djeca", tvrdi Frankό.

U red za cijepljenje stali su i Erika (36) i David (16), majka i sin koji podržavaju cijepljenje.

"Nikad nismo bili protiv cjepiva, nismo se bojali cjepiva, a s obzirom na to da su nas cjepiva u djetinjstvu zaštitila, iskoristili smo priliku da cijepljenjem zaštitimo i svoju djecu", kaže Erika i dodaje kako su došli čim je to bilo moguće.

Njezin sin David također nema ništa protiv cjepiva. "Došao sam se cijepiti čim je to bilo moguće kako bi mogao biti potpuno zaštićen dok se družim sa svojim prijateljima", kazao je 16-godišnjak.

Vrhunac trećeg vala pandemije u Mađarskoj je prošao, no zemlja je bila među najpogođenijima u Europi. Imali su preko 795 tisuća slučajeva zaraze, a do sad im je od virusa umrlo 28.790 osoba. Najgori im je mjesec bio ožujak, kada su brojali između sedam i deset tisuća slučajeva zaraze dnevno. Sada su na između tisuću i 1500 slučajeva svaki dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:29