NAPRAVLJEN OD KEVLARA

Macrona zasuli rajčicama, čuvari povikali ‘projektil!‘ i otvorili - kišobran. Ali kakav! ‘Košta 9.500 eura‘

Sprava je uvedena u ‘oružarnicu‘ Elizejske palače još za vrijeme Nicolasa Sarkozyja, a štiti od napada nožem, kiselinom, boćama...

Poseban kišobran od kevlara štiti od raznih vrsta opasnosti

 Ludovic Marin/AFP

Agenti sigurnosti Emmanuela Macrona bili su prisiljeni uporabiti poseban zaštitni kišobran nakon što su neki od okupljenih francuskog predsjednika zasuli rajčicama pri njegovom prvom posjetu građanima izvan Pariza otkako je nedavno reizabran na tu funkciju.

Čini se da su rajčice 'za dlaku' promašile čelnika Francuske kada su bačene tijekom šetnje po tržnici u predgrađu Pariza.

Na snimci se vidi kako voće udara u jednog prolaznika, a nedugo nakon toga zrakom leti i plava vrećica. Macronovi zaštitari odmah su otvorili kišobran u stilu Jamesa Bonda, nakon što su prije toga povikali "projektil!".

Poseban kišobran od kevlara - poznat kao Parapactum - može izdržati napade noževima, napad psa pa čak i napad boćama, kako navode njegovi dizajneri, a prenosi britanski The Telegraph.

Sprava je uvedena u 'oružarnicu' Elizejske palače još za vrijeme nekadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Košta oko 9.500 eura i stiže u sigurnosnoj crnoj aktovci. Materijal je uspješno testiran i za napade kiselinom.

Također je dizajniran tako da se njime može zadržati mnoštvo na distanci, a izdržava pritisak od 100 kilograma. Vodootporan je, a njegovi proizvođači tvrde da ga neće oštetiti ni vjetar brzine 200 kilometara na sat.

'Čuo sam poruke radnika'

Ovaj napad na Macrona uslijedio je nakon prošlogodišnjeg incidenta, kada je predsjednika ošamario muškarac u gomili dok je bio u službenom posjetu južnoj Francuskoj.

Francuski predsjednik je u srijedu proveo sat i pol vremena pozdravljajući i razgovarajući sa stanovnicima Clergyja, područja koje je velikom većinom glasovalo za kandidata krajnje ljevice Jean-Luca Mélenchona. Macronu je sada očajnički potrebna podrška kako bi zadržao svoju parlamentarnu većinu na izborima u lipnju.

image

Poseban kišobran od kevlara štiti od raznih vrsta opasnosti

Ludovic Marin/AFP

Kako stanovnici ove regije traže veće potpore za obrazovanje i sigurnost, predsjednik je rekao da ima razumijevanja za te zahtjeve te da želi djelovati "brže i snažnije". "Čuo sam poruke koje su poslala radnička područja", rekao je Macron tijekom svog posjeta.

Govoreći o visokoj razini apstinencije birača na predsjedničkim izborima, rekao je kako "to znači da postoji nepovjerenje u javne poslove. Biti tamo u prvih nekoliko dana (predsjedničkog) mandata jedini je način da se ovo nepovjerenje otkloni".

Politička trgovina

Incident se dogodio u trenucima dok u Francuskoj traju preslagivanja i politička trgovina između političkih stranaka uoči parlamentarnih izbora u lipnju.

Mélenchon je parlamentarne izbore nazvao trećim krugom predsjedničkih izbora, budući da se nada da će osvojiti većinu mjesta u parlamentu, što bi primoralo Macrona da odabere premijera iz njegove stranke.

Odgovarajući novinaru na pitanje o mogućnosti da Mélenchon bude izabran za premijera, Macron je rekao: "Prvo dolazi prvo, moramo poštivati birače".

Već se naveliko spekulira o tome tko bi mogao zamijeniti aktualnog premijera Jeana Castexa, koji je nedavno bio kritiziran jer je u svoju regiju na glasovanje u prvom krugu predsjedničkih glasova doletio.

Birači koji su podržali kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen također će biti ključni za nadolazeće izbore. Macron je svjestan da je pobijedio zahvaljujući biračima koji su ga podržali samo zato što nisu željeli glasati Le Pen.

Marine Le Pen je po drugi put izgubila predsjedničke izbore od Macrona, ali će se kandidirati kao zastupnica u regiji Pas-de-Calais na parlamentarnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:52