OŠTRE KRITIKE

Macrona ‘oprali‘ zbog večere sa saudijskim prijestolonasljednikom: ‘Jel‘ na meniju raskomadani novinar?‘

Domaćin nije objavio nikakve pojedinosti večere na kojoj bi se u četvrtak navečer trebali sastati Macron i stvarni vladar Saudijske Arabije

Emmanuel Macron i Mohammed Bin Salman

 Arthur Nicholas Orchard/Hans Lucas Via Afp

Francuski zeleni političar Yannick Jadot oštro je u četvrtak kritizirao odluku predsjednika Emmanuela Macrona da u Elizejskoj palači priredi večeru saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu.

"Je li raskomadano tijelo novinara (Jamala) Khashoggija na meniju Macrona i MBS-a?", napisao je na Twitteru Jadot, kandidat u prvom krugu predsjedničkih izbora ranije ove godine.

Na dnevnom redu su nafta i oružje, posve suprotno klimatskom kaosu, miru i ljudskim pravima o kojima bi trebali razgovarati, dodao je član Europskog parlamenta.

Domaćin nije objavio nikakve pojedinosti večere na kojoj bi se u četvrtak navečer trebali sastati Macron i stvarni vladar Saudijske Arabije poznat kao MBS. Zaljevska kraljevina je prioćila da će razgovarati o bilateralnim odnosima i pitanjima od uzajamnog interesa.

Sastanak su također kritizirali ljevičarski političari u Francuskoj i Amnesty International.

Bin Salman je na prvoj europskoj turneji od ubojstva Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u listopadu 2018. Američke obavještajne službe kažu da je naredbu za ubojstvo dao izravno MBS koji uporno odbacuje odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:05