NUKLEARNI PROGRAM

Macron: ‘Žao mi je što Iran odbija dogovor. Učinit ćemo sve da ih privedemo razumu‘

Iran i dalje odbija iskoristiti prigodu koja mu se nudi da postigne dobar dogovor, rekao je

Emmanuel Macron i Yair Lapid

 Ludovic Marin/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je u utorak žaljenje zbog toga što se Teheran i dalje "odbija" dogovoriti o iranskom nuklearnom programu o kojemu se pregovara i obećao je da će nastaviti "sve napore" kako bi se tu zemlju privelo "razumu".

"Iran i dalje odbija iskoristiti prigodu koja mu se nudi da postigne dobar dogovor, kao što su pokazali zadnji pregovori s Amerikancima u Dohi", rekao je Macron primajući novog izraelskog premijera Yaira Lapida u Parizu, u predsjedničkoj Elizejskoj palači.

"No o ovoj, ali i o drugim temama, nastavit ćemo, u uskoj suradnji s našim partnerima, sve napore kako bismo priveli Iran razumu", dodao je francuski predsjednik, istaknuvši da Europljani žele da se pregovori s Teheranom "završe čim prije".

Neizravni pregovori Sjedinjenih Država i Irana, održani krajem lipnja u Dohi uz posredovanje Europske unije kako bi se deblokirali pregovori u Beču, nisu donijeli "nikakav napredak", ocijenio je Washington.

Svrha pregovora u Austriji, koji su počeli u travnju 2021., jest vratiti SAD u ugovor o iranskom nuklearnom programu, potpisan 2015. (JCPOA), i pridobiti Iran da u cijelosti poštuje svoje obveze iz tog ugovora.

Židovska država pak nastoji uvjeriti zapadne sile da ne produljuju ugovor o iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu.

Izraelski čelnici, koji strahuju da bi Iran mogao proizvesti nuklearno oružje - što Teheran niječe - boje se da bi ukidanje sankcija omogućilo Iranu da napuni državnu blagajnu i poveća pomoć svojim saveznicima na izraelskoj granici, poput libanonskog Hezbollaha i palestinskog Hamasa.

Macron, koji se u vezi s tim suglasio s izraelskim gostom, još se jednom zauzeo za dodatne pregovore kako bi se regulirao balistički program i iranski regionalni planovi.

image

Emmanuel Macron i Yair Lapid

Ludovic Marin/AFP

"Suglasni smo s Izraelom o tome da ovaj ugovor neće moći ograničiti destabilizacijsku aktivnost Irana, ali sam više nego ikad siguran da bi te aktivnosti, ako Iran prijeđe nuklearni prag, bile još opasnije", istaknuo je.

Yair Lapid je istaknuo "neslaganje" u vezi s JCPOA-om, ali i sličnost stajališta s Emmanuelom Macronom u vezi s potrebom da se "odgovori" na prijetnju koju Iran, po njegovim riječima, predstavlja za Bliski istok.

"Godine 2018. bili ste prvi svjetski čelnik koji je govorio o potrebi novog ugovora s Iranom koji će biti djelotvorniji, bolje definiran i koji neće imati rok trajanja, uz koordinirani međunarodni pritisak koji će spriječiti Iran da postane zemlja na nuklearnom pragu", rekao je.

"Bili ste tada u pravu, kao što ste i danas. Sadašnje stanje nije održivo. Ono će dovesti do utrke u naoružavanju na Bliskom istoku, što će ugroziti mir u svijetu. Moramo zajedno raditi kako se to ne bi dogodilo", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:05