U ELIZEJSKOJ PALAČI

Macron unatoč prosvjedima aktivista za ljudska prava večerao sa saudijskim prijestolonasljednikom

Mohamedu bin Salmanu to je prvi posjet Europi od ubojstva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj

Emmanuel Macron i Mohamed bin Salman

 Bertrand GUAY/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dočekao je u četvrtak navečer dugim stiskom ruke saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana kojega je pozvao na radnu večeru u Elizejsku palaču unatoč prosvjedima aktivista za ljudska prava.

Macron je toplo pozdravio svojega gosta kojemu je to prvi posjet Europi od ubojstva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj prije nešto manje od četiri godine.

Američke obavještajne službe odgovornim za to ubojstvo smatraju saudijskog prijestolonasljednika koji niječe da ga je naredio premda priznaje da je kao čelnik zemlje za njega odgovoran.

Taj sastanak nova je "rehabilitacija" de facto saudijskog vladara, manje od dva tjedna nakon posjeta američkoga predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji, koji je označio povratak bin Salmana na međunarodnu scenu u kontekstu rata u Ukrajini i velikoga rasta cijena energije.

image

Emmanuel Macron i Mohamed bin Salman

Bertrand GUAY/AFP

Odgovarajući na ljutnju aktivista za ljudska prava, ured francuskog predsjednika poručio je u četvrtak da će Macron razgovarati s Mohamedom bin Salmanom o ljudskim pravima kao i svaki put.

"Razgovarat će o tom pitanju općenito, ali će i iskoristiti priliku da razgovara o pojedinačnim slučajevima".

Elizejska palača istaknula je kako je ta večera potrebna s obzirom na rast cijena energije, prehrambenu krizu na Bliskom istoku i zabrinutosti u pogledu iranskog nuklearnog programa.

"Ako se želimo suočiti i pozabaviti posljedicama tih kriza s jedne strane i imati utjecaja u regiji na korist svih, jedini način je da se razgovara sa svim glavnim akterima", objasnila je Elizejska palača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:21