UGRADNJA BAZENA

Macron trlja ruke, u proračun neočekivano ‘sletjelo‘ 10 milijuna eura. Za sve su krivi softver i pandemija

Porezne vlasti našle su načina da napune državni budžet otkrivanjem tisuća neprijavljenih privatnih bazena diljem zemlje

Ilustracija

 Bruno Coutier/Bruno Coutier Via Afp

Ugradnja bazena pokraj privatnih kuća u Francuskoj je procvjetala u vrijeme pandemije koronavirusa, iako je prodaja rasla i prije proljeća 2020. godine, piše BBC.

Više od 3,2 milijuna privatnih bazena bilo je u Francuskoj 2020., prema podacima internetske stranice Statista, a uvođenje karantene dodatno je pospješilo procvat biznisa.

Nije to promaknulo poreznim vlastima u Francuskoj koji su pronašli načina da napune državni budžet otkrivanjem tisuća neprijavljenih privatnih bazena diljem zemlje. Uz pomoć umjetne inteligencije otkrili su više od 20.000 skrivenih bazena, što je podebljalo proračun za čak 10 milijuna eura, javljaju francuski mediji.

Prema francuskih zakonima, ugradnja bazena znači i ulazak u viši platni razred kada je u pitanju porez na nekretnine jer bazen povećava vrijednost imovine.

Softver koji su razvili Google i francuska konzultantska tvrtka Capgemini detektirao je bazene na zračnim snimkama u devet francuskih regija tijekom eksperimentalnog ispitivanja u listopadu 2021. godine.

Ispitivanjem su bile obuhvaćene regije Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute -Savoie, Vendée, Maine-et-Loire i Morbihan, a poreznici tvrde da bi ono moglo provedeno u cijeloj zemlji.

Prema navodima Le Parisiena, porez za bazen prosječne veličine od 30 kvadratnih metara plaća se oko 200 eura godišnje,

Porezne vlasti tvrde da bi se isti softver mogao koristiti za pronalaženje neprijavljenih dogradnji kuća, terasa ili sjenica, koje također utječu na iznos poreza na nekretninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:22