REKONSTRUKCIJA EUROPE

Macron ohladio Zelenskog, ali i Vučića: ‘Neki u EU neće desetljećima, ali imam ideju gdje bi mogli‘

Njemački kancelar Olaf Scholz Macronov prijedlog je ocijenio "vrlo zanimljivim"

Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić (lijevo), Volodimir Zelenski i Emmanuel Macron (desno)

 Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u ponedjeljak u Strasbourgu za stvaranje "Europske političke zajednice" kako bi se povećala suradnja EU s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU nije realno u skorijoj budućnosti.

„Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Europu po pitanju više politika, ali je Europa postavila ljestvicu vrlo visoko po pitanju integracije pa nećemo moći integrirati neke države u idućim godinama ili čak desetljećima“, kazao je Macron na konferenciji za medije nakon završne svečanosti povodom završetka Konferencije o budućnosti Europe u Europskom parlamentu, referirajući se na aspiracije Ukrajine s kojima, kako kaže, je suglasan, ali realnost je druga stvar.

Ranije je u svom govoru u Europskom parlamentu istaknuo da će pristupanje Ukrajine Uniji trajati.

S tim bi zemljama Europska unija surađivala o političkoj suradnji i „kolektivnoj sigurnosti“, što je, prema Macronu, „korak prema sigurnosnoj arhitekturi koju trebamo“.

Format suradnje s drugim europskim zemljama samo kroz europske integracije blokira u određenoj mjeri energetsku, kulturnu i drugu suradnju, smatra francuski predsjednik.

„Trebamo privezati te zemlje, stvoriti veze“, kazao je Macron.

Kako javlja portal Politico, nova organizacija čije formiranje predlaže Macron bila bi otvorena i aktualnim članicama EU kao i onima koje su izvan bloka, poput Ukrajine. Ona bi, čini se, bila namijenjena i državama kandidatkinjama čiji su se pregovori odužili, kao što je slučaj sa Srbijom, a u nju bi mogle ući i bivše članice EU, a takva je trenutno samo jedna - Velika Britanija.

"Ova nova politička organizacija omogućila bi demokratskim europskim nacijama da se usuglase s našim temeljnim vrijednostima i pronađu novi prostor političke suradnje te na polju sigurnosti, energetike i transporta", izjavio je Macron.

"Pridruživanje ne bi bio nužan preduvjet bilo kakvog budućeg članstva u EU, kao što ova organizacija ne bi bila zatvorena onim državama koje su Uniju napustile", pojasnio je navodeći da mu je inspiracija za njegovu inicijativu bio prijedlog stvaranja "Europske konfederacije", što je svojedobno izložio njegov prethodnik na čelu francuske Francois Mitterand.

Njemački kancelar Olaf Scholz Macronov prijedlog je ocijenio "vrlo zanimljivim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:31