‘INTERES FRANCUSKE‘

Macron nakon gubitka apsolutne većine sazvao sastanke s predstavnicima političkih stranaka

Republikanci i Nupes već su pozitivno odgovorili na poziv. Macron će predstavnike stranaka primati jedne iza drugih

 Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je za utorak i srijedu sastanke s predstavnicima političkih stranaka kako bi se definirala strategija "u interesu Francuske", nakon što je njegova centristička koalicija Zajedno izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

"Predsjednik Republike odlučan je djelovati u interesu Francuskinja i Francuza" s obzirom na mandat koji su mu dodijelili, rekao je izvor blizak Elizejskoj palači.

Republikanci i Nupes već su pozitivno odgovorili na poziv. Macron će predstavnike stranaka primati jedne iza drugih.

Dva mjeseca nakon predsjedničkih izbora, predsjednički tabor nije uspio zadržati apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, postavljenu na 289 od 577 mjesta.

Nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u nedjelju dobio je 245 zastupnika. Ispred je lijevog bloka Nupes, koji će imati najmanje 150 predstavnika u Nacionalnoj skupštini.

Slijedi ekstremno desno Nacionalno okupljanje s povijesnim rezultatom od 89 mjesta, te Republikanci.

Nastavak Macronovih reformi drugog najvećeg gospodarstva eurozone ovisit će o njegovoj sposobnosti da okupi umjerene snage izvan svog saveza s desne i lijeve strane.

Macron (44) je u travnju postao prvi francuski predsjednik u dva desetljeća koji je osvojio drugi mandat, ali predsjeda duboko razočaranom i podijeljenom zemljom u kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i ljevice.

Francuski predsjednik je tražio snažan mandat u kampanji koja se vodila pod utjecajem rata u Ukrajini koji je ograničio opskrbu hranom i energijom te doveo do rasta inflacije.

"Ništa ne bi bilo gore nego dodati francuski nered svjetskom neredu", rekao je francuski predsjednik prije drugog kruga glasovanja.

Macron bi mogao tražiti ili savez s konzervativnim republikancima ili voditi manjinsku vladu koja će morati pregovarati o zakonima s drugim strankama od slučaja do slučaja. Bez obzira na točan odnos snaga u parlamentu, predviđa se da Njemačka i Europa mogu i dalje računati na Francusku kao na pouzdanog partnera.

Francuska će također ostati sastavni dio ujedinjene fronte zapada protiv Rusije, agresora u ukrajinskom sukobu. Očekuje se da će socijalisti i republikanci biti solidarni s Macronovom koalicijom u europskim pitanjima umjesto da ih blokiraju.

Macronov je cilj bio ponovno osigurati apsolutnu većinu za centrističku koaliciju Zajedno kako bi mogao provesti planove u drugim mandatu, uključujući kontroverznu mirovinsku reformu i hitno potrebna poboljšanja u obrazovanju i zdravstvu.

Također se želi više usredotočiti na politiku zaštite okoliša te snažnije razvijati nuklearnu i obnovljive izvore energije za što mu je potrebna većina u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:47