RAT U UKRAJINI

Lukašenko dočekao Putina: ‘Ekipa iz Wagnera počinje mi stvarati stres!‘; Rusi uništavaju Odesu

Pratimo najznačajnija zbivanja rata u Ukrajini

Lukašenko i Putin

 Alexandr Demyanchuk/Afp

Ključni događaji:

  • U napadu na Odesu oštećena znamenita katedrala

  • Nove satelitske snimke: Garnizon u Bjelorusiji gomila vojnu opremu i vozila

  • Zelenski traži sazivanje Vijeća NATO-Ukrajina zbog sporazuma o žitaricama

  • U Bjelorusiji bi moglo biti oko 5000 plaćenika Wagnera

17:54

Blinken tvrdi da je Ukrajina vratila 50 posto okupiranog teritorija

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Ukrajina vratila polovicu teritorija koji je Rusija inicijalno okupirala tijekom invazije, no da se Kijev sada suočio s "vrlo teškom borbom" da bi povratio više teritorija.

"Već je vratila oko 50 posto onoga što je inicijalno okupirano", rekao je Blinken u intervjuu za CNN u subotu.

"Ovo su i dalje prilično rani dani protuofenzive. Teško je", rekao je i dodao: "Neće se odigrati tijekom sljedećeg tjedna ili dva. Mislim da se više radi o nekoliko mjeseci."

Nade da Ukrajina može brzo očistiti ruske snage sa svoga teritorija nakon pokretanja ljetne protuofenzive blijede kako se ukrajinska vojska suočava s duboko ukopanim ruskim pozicijama na jugu i istoku zemlje.

Prošli mjesec predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je napredak protiv ruskih snaga "sporiji nego što je to poželjno", no da nitko neće požurivati Kijev da ubrza.

16:38

Zelenski obećao odmazdu za ruske napade na Odesu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je Rusiji odmazdu zbog najnovijih raketnih napada na ukrajinski crnomorski lučki grad Odesu.

"Raketiranje mirnih gradova, raketiranje stambenih zgrada, katedrale... Ne može biti opravdanja za to rusko zlo", napisao je Zelenski u nedjelju u objavi na Telegramu.

"Kao i uvijek, ovo zlo će izgubiti. I definitivno će biti odmazde nad ruskim teroristima za Odesu. Osjetit će oni ovu odmazdu", poručio je.

Rusija se u ponedjeljak jednostrano povukla iz sporazuma o izvozu žitarica postignutog uz posredovanje Ujedinjenih naroda i otad svakodnevno bombardira Odesu.

U noći na nedjelju u ruskom napadu teško je oštećena i znamenita katedrala u Odesi, a poginulo je i ranjeno više ljudi, rekao je šef lokalnih vojnih vlasti Oleh Kiper.

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 ranjeno u napadu krstarećim projektilima na tu crnomorsku luku, rekao je Kiper, dodajući da je među ranjenima najmanje četvero djece.

12:52

Putin kod Lukašenka

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u nedjelju na susretu s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom u Sankt Petersburgu rekao da se ukrajinska protuofenziva pokazala "neuspješnom".

"Nema ukrajinske protuofenzive", prenose ruske agencije riječi Lukašenka.

"Protuofenziva postoji, ali je neuspješna", odgovorio je Putin.

Ukrajina je pokrenula dugoočekivanu protuofenzivu prošli mjesec, ali je zabilježila vrlo ograničeni napredak u sučeljavanju s dobro ukopanim i utvrđenim ruskim snagama koje kontroliraju više od šestine ukrajinskog teritorija, nakon skoro 17 mjeseci rata.

Američki general Mark Miller, načelnik združenog stožera američke vojske, u utorak je ocijenio da je ukrajinska vojna operacija "daleko od neuspjeha", ali da će biti duga, teška i krvava.

Prema Telegramu, Lukašenko je navodno u šaljivom tonu rekao da plaćenici iz Wagnera, koji obučavaju bjelorusku vojsku, žele prijeći granicu članice NATO-a, Poljske.

"Ekipa iz Wagnera nam počinje stvarati stres, žele ići na zapad. Hajdemo posjetiti Varšavu i Rzeszow", prenosi Telegram riječi Lukašenka.

Nema, međutim, naznaka da je Lukašenko to ozbiljno mislio.

Poljska je nakon dolaska boraca Wagnera, na granicu s Bjelorusijom rasporedila dodatne snage.

11:43

U napadu na Odesu oštećena znamenita katedrala

Znamenita Katedrala Preobraženja u Odesi teško je oštećena u noćašnjem ruskom napadu u kojem je poginulo i ranjeno više ljudi, rekao je u nedjelju šef lokalnih vojnih vlasti Oleh Kiper.

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 ranjeno u napadu krstarećim projektilima na tu crnomorsku luku, rekao je Kiper, dodajući da je među ranjenima najmanje četvero djece.

Katedrala Preobraženja je impozantno zdanje sagrađeno 1794. godine, a koje su Sovjeti sravnili sa zemljom 1936. da bi bilo obnovljeno 1999. godine i posvetio ju je ruski patrijarh Kiril nekoliko godina kasnije.

Nad katedralom je prije nekoliko godina kontrolu preuzela autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva, dok je prethodno pripadala proruski nastrojenoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije.

U napadu na Odesu je također oštećena lučka infrastruktura te nekoliko stambenih zgrada.

Rusija bombardira silose žita u Odesi već danima, pod izgovorom da se tamo nalaze i vojne mete.

image

Katedrala Preobraženja u Odesi

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Katedrala Preobraženja u Odesi

Oleksandr Gimanov/Afp

Napadi su uslijedili nakon jednostranog povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, uključujući i Odesu.

Prema ukrajinskoj vojsci, Rusi su koristili pet različitih tipova projektila i krstarećih projektila.

U povijesnom, starom dijelu Odese u napadima je uništeno nekoliko muzeja, što je izazvalo val kritika.

Odesa, čije je povijesno središte uvršteno na popis svjetske baštine, redovito je na meti ruskih udara.

Grad je u četvrtak proživio “paklenu noć”, a Kijev je optužio Moskvu da gađa lučku infrastrukturu kako bi se spriječio eventualni nastavak izvoza ukrajinskih žitarica.

UNESCO je u petak pak “oštro osudio” ruske napade na “nekoliko muzeja” koji su “pretrpjeli oštećenja”.

Rusko granatiranje nastavlja se i u ostalim dijelovima Ukrajine, u gradu Kupjanskom, istočnoj oblasti Harkiv, Krasnopilu te Sumiju na sjeveroistoku Ukrajine.

image

Posljedice granatiranja u Odesi

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Katedrala Preobraženja u Odesi

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Katedrala Preobraženja u Odesi

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Katedrala Preobraženja u Odesi

Oleksandr Gimanov/Afp
07:04

Nove satelitske snimke: Garnizon u Bjelorusiji gomila vojnu opremu i vozila

Vojni garnizon Tsel u Bjelorusiji počeo je nedavno gomilati vozila i vojnu opremu, kako se vidi na satelitskim snimkama tehnološke tvrtke Umbra.

Ranije snimke koje je načinila tvrtka Maxar Technologies 16. srpnja pokazivale su samo 10 teretnih kamiona i pet autobusa unutar istog skladišnog prostora.

U četvrtak je bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo da će njegove snage održati zajedničke vojne vježbe s borcima Wagnera u blizini granice s Poljskom.

Podsjetimo, početkom srpnja bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je snage Wagnera u Bjelorusiju da pomognu u obuci vojske njegove zemlje. Poziv je stigao nedugo nakon neuspjele oružane pobune Wagnerovih snaga protiv Moskve.

U međuvremenu Lukašenko je stigao u Rusiju u subotu uoči planiranog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u nedjelju.

06:58

U Bjelorusiji bi moglo biti oko 5000 plaćenika Wagnera

Broj plaćenika Wagnera koji se nalaze u Bjelorusiji mogao bi doseći oko 5000, tvrdi Andrij Demčenko, glasnogovornik Službe državne granične straže Ukrajine.

- Na početku, kada su počeli ulaziti u Bjelorusiju, procjenjivalo se da ih je na stotine. S obzirom na to da dostupne informacije o predstavnicima privatnih vojnih kompanija, njihov broj sigurno je drugačiji i procjenjuje se da ih je oko 5000, rekao je Demčenko na briefingu u subotu.

Napomenuo je da toliki broj ruskih plaćenika ne predstavlja izravnu prijetnju Ukrajini, ali da je granična straža spremna za svaku situaciju.

- Stanje je pod kontrolom, rekao je.

Serhij Najev, zapovjednik združenih snaga, komentirao je situaciju na granici s Bjelorusijom u subotu na Facebooku. Rekao je da "koraci koje poduzimaju pripadnici skupine Wagner u Bjelorusiji imaju za cilj stvoriti psihološki pritisak i zastrašiti stanovništvo Ukrajine".

06:45

Zelenski traži sazivanje Vijeća NATO-Ukrajina zbog sporazuma o žitaricama

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je zatražio od šefa NATO-a da sazove sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na kojem bi se raspravljalo o crnomorskoj sigurnosti, osobito o koridoru za izvoz ukrajinskih žitarica.

Rusija se ovaj tjedan povukla iz Sporazuma o žitaricama donesenim pod pokroviteljstvom UN-a, rekavši da su zapadne zemlje ignorirale njezine zahtjeve da se Moskvi osigura izvoz hrane i gnojiva.

Rusija je rekla da se brodovi koji krenu prema ukrajinskim crnomorskim lukama mogu smatrati vojnim ciljevima.

U svome noćnom obraćanju, Zelenski je rekao da je u telefonskom pozivu zatražio od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da sazove sastanak vijeća koje je uspostavljeno na ovomjesečnom NATO samitu.

"U našoj suradnji, pomaknuli smo se na novu, napredniju razinu, Vijeće NATO-Ukrajina, a taj mehanizam može biti učinkovit", rekao je Zelenskij.

"Predložio sam Jensu da se bez odgode sazove vijeće za važne krizne konzultacije. Sastanak će se održati u nadolazećim danima. Možemo prevladati crnomorsku sigurnosnu krizu."

Zasad nema naznaka je li se NATO složio s takvim prijedlogom.

06:43

Ukrajina: U ruskom napadu na Odesu ubijen civil, petnaestak ranjenih

U ruskom napadu na lučki grad Odesu poginuo je civil, a više od 15 ljudi, među kojima djeca, ranjeno je u noći na nedjelju, rekao je guverner te oblasti.

"Nažalost, jedan civil je ubijen u napadu Rusa na Odesu tijekom noći", napisao je na Telegramu guverner Oleh Kiper.

Kiper je malo ranije izvijestio o "ruskom napadu u 3.00 sata" (2.00 sata po srednjoeuropskom vremenu). "U Odesi imamo 18 žrtava, među njima četvero djece. Četrnaest ljudi je prevezeno u gradske bolnice, među njima je troje djece", rekao je, dodajući da su spasilačke ekipe na mjestu događaja.

Guverner je prije toga govorio o "šteti na civilnoj infrastrukturi, stambenim zgradama i na vjerskoj ustanovi".

"Više raketnih obrambenih sustava " i taktičkih raketa za Ukrajinu, zatražio je voditelj predsjednikova ureda Andrij Jermak.

Odesa, čije je povijesno središte uvršteno na popis svjetske baštine, redovito je na meti ruskih udara.

Grad je u četvrtak proživio "paklenu noć", a Kijev je optužio Moskvu da gađa lučku infrastrukturu kako bi spriječila eventualni nastavak izvoza ukrajinskih žitarica.

UNESCO je u petak pak "oštro osudio" ruske napade na "nekoliko muzeja" koji su "pretrpjeli oštećenja".

image

Posljedice granatiranja u Odesi

Oleksandr Gimanov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:44