VELIKA ŠKRTICA

Ludnica oko dva filmska hita ‘probudila‘ i lopove: Oprez, krade se na sve strane!

Ako naručite preko lažne stranice, možete ostati bez važnih podataka, kao i pozamašne svote novca na računu

Margot Robbie u filmu ”Barbie”

 LMK/Landmark/Profimedia

Osim za odlazak u kino, filmovi "Barbie" i "Oppenheimer", piše britanska udruga za zaštitu potrošača Which, prilika su za lopove koji su osmislili kako prevariti sve one koji željno iščekuju pogledati jedan od tih dvaju filmova.

Kad je u pitanju "Oppenheimer", pojavila se posebna stranica koja navodno omogućava besplatno streamanje ovog filma, ali je prethodno potrebno napraviti registraciju za koju treba platiti jednu britansku funtu.

No, oprez! Ako se doista registrirate, pokušat će vam ukrasti bankovne podatke pa biste u konačnici mogli izgubiti puno više od jedne funte, a da na kraju uopće ne pogledate film.

Prevara s "Barbie" ide pak drugačije - kompanija za cybersigurnost Kaspersky, piše Which, otkrila je zavaravajuću stranicu koja nudi lutke Barbie povezane s filmom, a koje možete naručiti nakon što im ostavite podatke kao što su adresa elektroničke pošte, kućna adresa te, naravno, bankovne informacije.

Naravno, riječ je o lažnoj stranici putem koje nikad nećete uspjeti naručiti lutku, ali biste mogli ostati bez važnih podataka, kao i pozamašne svote novca na računu.

Ove posljednje dvije prevare još su jedan dokaz u nizu koliko su prevaranti brzi i prilagodljivi - među posljednjim, aktivirali su se i prilikom masovnog otkazivanja letova od strane easyJeta te nazivali potrošače predstavljajući se kao podrška korisnicima, kako bi se domogli podataka.


Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača I saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:21