BORBA ZA GLASAČE

Loše vijesti za Macrona: Konzervativci održali predizbore, rezultat je iznenadio mnoge

Republikanci su izabrali Valerie Pécresse za prvu predsjedničku kandidatkinju u povijesti stranke

Valerie Pecresse

 Julien De Rosa/AFP

Valérie Pécresse novoizabrana je kandidatkinja francuskih konzervativaca za predsjedničke izbore iduće godine, a njezin izbor je loša vijest za aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona s kojim će se boriti za biračko tijelo.

Bivša ministrica i sadašnja šefica pariške regije Ile-de-France pobijedila je u subotu na predizborima stranke desnog centra s gotovo 61 posto glasova, pobijedivši tvrdolinijaša Erica Ciottija kojeg je podržalo 39 posto glasača. U prvom krugu stranačkog glasanja izgubili su od nje i Michel Barnier, bivši europski pregovarač za Brexit, te Xavier Bertrand, šef regije Hauts-de-France koji se smatrao favoritom utrke. Time je postala prva kandidatkinja Republikanske stranke.

"Bez uvjerenja"

"Imam dobre vijesti", rekla je okupljenim pristašama, "Republikanska desnica se vratila. Desnica koja se zalaže za svoja uvjerenja se vratila i Francuska ne može više čekati."

No, za Macrona je ovo loša vijest jer Pécresse privlači slično biračko tijelo kao i francuski predsjednik.

Pécresse se predstavlja kao moderna konzervativka koja promiče liberalne ekonomske politike, ali i strogo pridržavanje redu i zakonima.

Ona sama, pak, predsjednika Macrona opisuje kao političara bez uvjerenja. Znajući da joj je on glavni rival, Pécresse ga oštro kritizira.

"Između mene i sadašnjeg predsjednika postoji više od razlike u političkoj liniji. Između nas postoji razlika u karakteru. On ima samo jednu ambiciju - udovoljiti, dok ja imam samo jednu strast - da izvršim što sam naumila", poručila je.

Pécresse sebe opisuje kao "trećinom Thatcher, dvije trećine Merkel". Obećala je povisiti dob za umirovljenje na 65 godina i ukinuti tisuće radnih mjesta u javnom sektoru.

Također je, kao i većina kandidata na desnici, postala tvrdokornija po pitanju imigracije, odražavajući utjecaj krajnje desnice na ostale stranke. Vodila je kampanju na obećanjima da će prepoloviti broj boravišnih dozvola za migrante koji nisu iz EU, pooštriti sudske kazne u četvrtima u kojima je policija pod velikim pritiskom i zabraniti muslimankama koje prate svoju djecu na školskim izletima da nose marame. Obećava da će "vratiti francuski ponos" i braniti "obiteljske vrijednosti".

Sarkozyjeva ministrica

Kao čelnica u Ile-de-Franceu, oslanja se na iskustvo vođenja regije iz prve ruke. Također, pod Sarkozyjem je bila ministrica za proračun i ministrica za visoko obrazovanje, što joj također može pomoći bude li izabrana za predsjednicu.

Pécresse također ima prednost što je svježe lice u utrci kada je nepovjerenje prema političarima i dalje vrlo visoko, pogotovo nakon prosvjeda žutih prsluka tijekom Macronova mandata.

S obzirom na to da su pred izbore glavna pitanja imigracije i sigurnosti, stranački suradnici se nadaju da bi činjenica što je Ciotti nakon poraza u subotu odmah stao iza Pécresse i podržao je kao kandidatkinju, mogla zadržati birače koji žele napustiti stranku kako bi svoj glas dali kandidatu krajnje desnice.

Ali, prvo treba osvojiti francusku desnicu gdje vlada gužva

Prema anketi Politica, Valerie Pécresse na predsjedničkim bi izborima dobila 10 posto glasova birača u usporedbi s 24 posto podrške Emmanuelu Macronu, 19 posto Marine Le Pen i 14 posto krajnje desnom Ericu Zemmouru.

Prije nego što se sučeli s Macronom, Pécresse će trebati izboriti svoje mjesto u tijesnoj borbi na francuskoj desnici.

Le Pen je već zarila oštricu izjavivši da je Pécresse kandidatkinja koja je najsličnija Macronu.

- Potpuno je istog profila kao Macron i slaže se s njim u mnogim pitanjima - izjavila je nedavno Le Pen. - Žao mi je zbog konzervativnih birača, ali oni se uvijek mogu pridružiti mojoj kampanji, gdje će pronaći neposramljenu obranu nacije - istaknula je.

Nakon izbora kandidata Republikanske stranke brzo je reagirao i bivši novinar i krajnji desničar Zemmour. Na birače koji su podržali Ciottija apelirao je da se pridruže njegovu pokretu i odbace "neodlučne političare koji su tijekom posljednjih desetljeća promijenili stranku radi vlastite koristi".

Postoji šansa da će se birači skloniji tvrdokornijem Ciottiju uistinu sada okrenuti Le Pen ili Zemmouru. Međutim, u Republikanskoj stranci se nadaju da će Ciottijeva podrška Pécresse biti dovoljna da ih odvrati od tog nauma.

Uzdaju se i u samog Ciottija, koji bi trebao zadržati snažnu ulogu u republikanskoj kampanji što se tiče više desnih pitanja te time ostaviti prostor za Pécresse kako bi pridobila konzervativne poslovne čelnike i birače dubokog džepa. Dakle, glas onih koji su inače skloniji Macronu. (I. Badanjak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:30