‘MA ON ŽELI MIR...‘

Ljudi masovno pozivaju na bojkot najpopularnijeg sladoleda na svijetu: ‘Znate li što govori osnivač tvrtke?‘

Suosnivač tvrtke Ben Cohen predvodi skupinu koja poziva SAD da prestane pružati vojnu potporu Ukrajini.

Ilustracija

 Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Na društvenim mrežama krenuli su pozivi za bojkotom jednoga od najomiljenijih sladoleda na svijetu - Ben & Jerry‘s. Na Twitteru je hrpa poziva za bojkot, a neki korisnici tvrtku nazivaju fašističkom.

Naime, suosnivač tvrtke Ben Cohen predvodi skupinu koja poziva Sjedinjene Američke Države da prestane pružati vojnu potporu Ukrajini. Valja pritom istaknuti da je Ben Cohen prodao svoj popularni brend Unileveru i više nije vlasnik Ben & Jerry‘sa.

People‘s Power Iniciative, skupina koju predvodi i financira Cohen, pokrenula je Eisenhower Media Network (EMN), projekt koji novinarima omogućuje pristup vojnim stručnjacima, od kojih neki vjeruju da SAD šalje previše pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Ovo nije prvi put da se tvrtka suočava s pozivima na bojkot zbog društvenih pitanja. Guverner Floride Ron DeSantis oštro je kritizirao tvrtku Ben & Jerry‘s kada je prestala prodavati svoj sladoled na teritoriju palestinske samouprave 2021. godine.

Kako piše NewsWeek, Ben Cohen, dugogodišnji demokrat i pristaša predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa, smatra da SAD ne treba produljivati agoniju i razaranje isporukom više oružja i da umjesto toga treba iskoristiti svoju moć da pregovara o okončanju rata. Neki članovi Cohenove skupine su čak ustvrdili da je stalna američka potpora Ukrajini uzrok intenziviranja sukoba između Rusije i Ukrajine te sugeriraju da je širenje NATO-a jedan od uzroka rata.

Takav stav dijele i pripadnici krajnje desnice, primjerice zastupnici Marjorie Taylor Greene i Matt Gaetz, koji vjeruju da borbe u Ukrajini nisu američki problem.

Bivši djelatnik State Departmenta i sadašnji pomoćnik EMN-a Matthew Hoh rekao je kako bi bilo dobro ‘razmisliti o pauziranju financiranja za Ukrajinu, ako si to SAD ne može priuštiti‘.

- Ako bi SAD pristao isporučiti tenkove Kijevu, to bi moglo dovesti do eskalacije rata. Rat može biti okončan primirjem i pregovorima, rekao je.

O Cohenovom angažmanu u organizaciji govorio je nedavno za Newsweek direktor EMN-a Dennis Fritz.

- Nikada nisam prije o tome govorio, ali naš najveći financijaš je Ben Cohen, sjećate se Ben & Jerry‘s. On je razlog zašto postojimo.

Edward Erikson, voditelj kampanje za People‘s Power Iniciative, rekao je za Newsweek, da se stavovi Cohena nisu mijenjali zadnjih 30 godina.

- On želi mir. Bio je prilično jasan kada je osudio rusku invaziju na Ukrajinu i rusku agresiju, ali je također bio jasan kada je rekao da bi SAD trebao upotrijebiti svu moć kako bi pogurao diplomaciju i okončao patnje Ukrajinaca i ruskih građana što je prije moguće, rekao je.

Glasnogovornik Ben & Jerry‘sa Sean Greenwood rekao je za Newsweek da Cohen iznosi osobne stavove, da ne istupa u javnosti u ime tvrtke, no istaknuo da se tvrtka također protivi ratu.

- Tvrtka Ben & Jerry‘s se čvrsto protivi vojnim akcijama bilo koje vrste čiji je cilj promjena državnih granica, zbog čega se i dalje protivimo ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:04