DINASTIJA

Ljubitelj košarke novi vladar Pyongyanga

Diplomatske misije dobile su obavijest o tome da je nasljednik Kim Jong-ila njegov najmlađi sin

SEUL - Kim Jong Un (26) koji navodno govori engleski, njemački i francuski, obožava skijati i vatreni je obožavatelj američke košarkaške zvijezde Michaela Jordana, naslijedit će tron Sjeverne Koreje, objavili su svjetski mediji.

Potvrđena bolest

Tajnovitovita komunistička zemlja s milijunskom vojskom i nuklearnim oružjem, dom 24 milijuna ljudi, dobit će trećeg vladara iz iste dinastije, najmlađeg sina sadašnjeg vođe Kim Jong ila.

Puno se spekuliralo o mogućem nasljedniku “Dragog vođe”, osobito zbog izvještaja o njegovoj bolesti, što su potvrdile posljednje objavljene fotografije na kojima je vidno smršavio i fizički propao. No, analitičari su se slagali da bi izbor mogao pasti na najmlađeg sina, a mediji su izvijestili da su o tome obaviještene sve diplomatske misije.

Kim Jong Un školovao se u švicarskom internatu i malo se toga zna o njegovu karakteru, no analitičari navode da ima “mnogo sličnosti s ocem”. Kim stariji drži čvrsto u rukama vlast u toj zemlji, usprkos godinama ekonomskog pada i gladi.

Kim Jong Una smatraju “potencijalno snažnim i okrutnim vladarom. - Ima karakteristike vođe - rekao je Cheong Seong-Chang s instituta Sejong u Južnoj Koreji. Kim je nominirao najmlađeg sina krajem prošle godine i početkom ove te je o tome obavijestio vladajuću partiju, čiji je predsjednik, vojsku i vladu.

Nove rakete na rampi

Podzemne eksplozije koje su se dogodile krajem prošlog mjeseca, a za koje su stručnjaci ustvrdili da se radi o nuklearnim testovima, bile su uvertira za proglas o nasljedniku trona nuklearno naoružane nacije. Kao dodatna manifestacija snage, usmjerena i prema van i prema unutra, navode se izvještaji o novim raketama koje su dovezene do raketnih rampi i vrše se pripreme za testiranje, a neki izvori govore da bi to mogle biti rakete dometa do SAD-a.

Naime, strepilo se da bi vlast, u slučaju da se Kimovo stanje jako pogorša ili on umre, mogla pokušati preuzeti vojna elita ili da bi moglo doći do borbe za prevlast.

Kockar, feminizirani sin, alkoholičarka i bivša tajnica



Kim Jong-ilu nije bilo lako odabrati nasljednika kraj “živopisnih” članova obitelji. Najstariji sin Kim Jong-nam (38) je ispao iz igre kad je s lažnom putovnicom pokušao ući u Japan kako bi posjetio Disneyland u Tokiju. Osim toga, izvori bliski korejskoj dinastiji govore da je strastveni kockar i da je zbog toga dugo živio u Macau. Srednjeg sina, Kim Jong Chola (28), otac navodno nikada nije volio, a bivši kuhar je izjavio da je “nježan i feminiziran”. Kao potencijalni kandidat istican je šogor Jang Song Thaek (63) koji je član moćnog Vojnog odbora. Pretpostavlja se da će on nakon Kimove smrti obnašati vlast, prije nego što je preuzme nasljednik. Kimova sestra i Jangova supruga, 63-godišnja Kim Kyong Hui, sa 26 godina se udala za Janga koji je školovan u Rusiji, a navodno joj je zdravlje ozbiljno narušeno zbog alkohola. Kim Ok (45) ljubavnica je Dragog vođe već nekoliko godina, a prije toga je dugo godina bila tajnica Partije. Kim se prije nje tri puta ženio, a navodno ju je posljednja supruga Ko Yong Hi, majka dvaju mlađih sinova, na svojoj smrtnoj postelji izabrala da je zamijeni kod Kima. (A. Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:11