BRUTALNA METODA

LIJEČNICA U AMERICI REZALA KLITORISE DJEVOJČICAMA Prvo suđenje ikad u SAD-u nekoj doktorici zbog zvjerske prakse genitalnog sakaćenja

 REUTERS

Liječnici iz Detroita sudi se zbog genitalnog sakaćenja sedmogodišnjih djevojčica. Kako piše agencija Reuters, vjeruje se da je to prvi slučaj sudskog gonjenja zbog te brutalne prakse u SAD-u. Počiniteljica je Jumana Nagarwala, 44-godišnja liječnica Hitne službe, koja je operaciju izvela u neimenovanoj klinici u predgrađu Livonije.

“Žensko spolno sakaćenje je brutalna metoda nasilja nad ženama. Tome nema mjesta u modernom društvu”, izjavio je državni odvjetnik Daniel Lemisch. Rezanje klitorisa s ciljem sprečavanja ženskog užitka u seksualnim odnosima i dalje je, nažalost, uobičajeno u nekoliko afričkih zemalja poput Somalije, Sudana i Egipta. U SAD-u je ta praksa zakonom zabranjena 1996. godine.

Slučaj je otkriven prije nekoliko mjeseci kada je policija dobila dojavu da Nagarwala izvodi takve operacije u Michiganu. Uvidom u telefonske podatke vlasti su došle do dvije sedmogodišnjakinje za koje se ispostavilo da su ih roditelji doveli iz Minnesote u veljači. Medicinska provjera utvrdila je sakaćenje, a jedna od djevojčica je istražiteljima ispričala kako su joj roditelji rekli da ide na “specijalni put za djevojčice”. Potom je otkriveno još nekoliko žrtava.

Nagarwala, podrijetlom iz Indije, radila je za mrežu zdravstvenih ustanova Henry Ford koja vodi nekoliko bolnica na području Detroita. No, oni otklanjaju svaku optužbu da se operacija vršila u njihovim ustanovama. Procjenjuje se da je 513.000 američkih djevojčica mlađih od 18 godina u opasnosti od sakaćenja. Iako je Kongres proglasio tu praksu ilegalnom, u 26 saveznih država, uključujući Michigan, ona nije zločin. Kazna u drugima iznosi do pet godina zatvora. U svijetu je 200 milijuna osakaćenih djevojčica, procjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 13:47