IZVOZ HRANE

Lavrovljevo obećanje Guterresu: ‘Rusija je spremna pomoći spriječiti prehrambenu krizu‘

No nisu najavljeni nikakvi konkretni potezi i ponovljene su ruske optužbe da su ukrajinski postupci i zapadne sankcije krivi za krizu

Sergej Lavrov

 Russian Foreign Ministry/Sputnik via AFP

Rusija je u srijedu izvijestila da je spremna surađivati s Ujedinjenim narodima kako ne bi došlo do globalne prehrambene krize te je voljna ispuniti svoje obveze u izvozu hrane i gnojiva.

Obećanja ruske suradnje dao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, priopćilo je Lavrovljevo ministarstvo u izjavi.

U istoj, međutim, nisu najavljeni nikakvi konkretni potezi te su ponovljene ruske optužbe da su ukrajinski postupci i zapadne sankcije krivi za krizu.

"Naglašeno je da je izvoz ukrajinskih žitarica otežan zbog miniranja Crnog mora od strane Kijeva", stoji u izvješću.

"Osim toga, spremnost Rusije da nastavi ispunjavati svoje obveze izvoza hrane i gnojiva potvrđeno je, usprkos činjenici da je njihova provedba uvelike zakomplicirana zbog ileganih jednostranih sankcija zapadnih zemalja te poremećaji u globalnoj proizvodnji i lancima opskrbe zbog pandemije koronavirusa".

Ruski rat u Ukrajini pogoršao je globalnu prehrambenu krizu, zbog koje su drastično narasle cijene žitarica, jestivih ulja, goriva i gnojiva.

Rusija i Ukrajina osiguravaju gotovo trećinu globalne opskrbe pšenicom, dok je Rusija također i ključni globalni izvoznik gnojiva, a Ukrajina kukuruza i suncokretova ulja.

Od početka ruske invazije 24. veljače, izvoz ukrajinskih žitarica iz luka u Crnom moru obustavljen je i milijuni tona žitarica ostali su u silosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:52