SKANDALOZNE IZJAVE

Lavrov: ‘Nismo napali Ukrajinu! Bombardiranje rodilišta? Pa znate li tko je tamo zapravo bio?‘

Lavrov je ustvrdio da Rusija nije napala Ukrajinu, već je situacija u toj zemlji postala prijetnja za Rusiju. - A ne planiramo ni napadati druge zemlje - dodao je

Sergej Lavrov

 Ozan Kose/AFP

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak kako ne vjeruje da će sukob Rusije sa Zapadom oko Ukrajine dovesti do nuklearnog rata. "Ne želim vjerovati, i ne vjerujem, da bi nuklearni rat mogao početi", rekao je Lavrov novinarima na pitanje hoće li biti nuklearnog rata.

Lavrov je to govorio nakon razgovora u Turskoj s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom. Za glasine o potencijalnom ruskom napadu na bivše sovjetske baltičke države rekao je da se radi o starim lažnim vijestima.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi odbio sastanak s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o "određenim" pitanjima.

'Ne planiramo napadati druge zemlje'

- Susreli smo se danas s turskim ministrom i onda smo imali trilateralni sastanak i s ukrajinskim ministrom Kulebom. Sastali smo se na inicijativu turskih prijatelja jer se zalažemo za rješenje krize u Ukrajini, rekao je na početku presice održane nakon sastanka s Kolebom Lavrov.

- Rusija je Ukrajini predstavila konkretne prijedloge za okončanje krize, izjavio je Lavrov dodajući da je Moskva spremna za ozbiljan dijalog u pregovorima. - Pregovori s Kulebom potvrdili su da je bjeloruski kolosijek dijaloga glavni, rekao je šef ruske diplomacije dodavši da je s Kulebom razgovarao o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

image
Ozan Kose/AFP
image

Sergej Lavrov

Ozan Kose/AFP

Lavrov je ustvrdio da Rusija nije napala Ukrajinu, već je situacija u toj zemlji postala prijetnja za Rusiju. - A ne planiramo ni napadati druge zemlje, ustvrdio je Lavrov.

- Unatoč našim višegodišnjim podsjetnicima, poticajima, apelima, prijedlozima, nitko nas nije slušao. Predsjednik Putin je mnogo puta vrlo detaljno govorio o ovoj temi. I nove činjenice koje se sada otkrivaju na oslobođenim područjima, posebno u regijama Doneck i Lugansk, kažu da je napad Ukrajine na te narodne republike bio planiran. Planiran je pažljivo, već za ovaj mjesec, izjavio je Lavrov.

image

Sergej Lavrov

Ozan Kose/AFP
image

Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba

Cem Ozdel/AFP

'U zgradi nije bilo pacijenata'

Na pitanje o bombardiranju dječje bolnice u Mariupolju, Lavrov je rekao da mediji nisu dali balansirana izvješća o tome što se ondje dogodilo te da u zgradi nije bilo pacijenata, već da je bila pod kontrolom "ukrajinskih radikala iz bojne Azov".

- Ovo nije prvi put da slušamo patetične tvrdnje o tzv. zvjerstvima koje su počinile ruske oružane snage. Dana 7. ožujka, prije tri dana, na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, naše izaslanstvo je iznijelo činjenice da su ovo rodilište zauzeli bojna Azov i drugi radikali, a protjerane su sve trudnice i medicinske sestre, općenito, svo servisno osoblje. Bila je to baza ultra-radikalnog bataljuna Azov. Ti su podaci izneseni prije tri dana, pa sami donesite zaključke kako se u cijelom svijetu manipulira javnim mnijenjem, rekao je Lavrov.

- Zapad je pokazao da svakog trenutka može izdati. Rusija će izaći iz situacije s Ukrajinom sa shvaćanjem da Zapad ne može biti pouzdan partner, poručio je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s Kulebom. - Rusija će učiniti sve da više ne ovisi o Zapadu u ključnim područjima, izjavio je Lavrov.

Lavrov je rekao da su se on i Kuleba dotakli mogućnosti pregovora dvojice predsjednika - Putina i Zelenskog. - Putin ne bi odbio sastanak sa Zelenskim kako bi diskutirali specifična pitanja, rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomacije je poručio i da ukrajinski nacionalisti u borbama koriste civile kao ljudski štit.

image

Sergej Lavrov

Ozan Kose/AFP

Ukrajinski ministar: Nema napretka po pitanju humanitarnih koridora

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u četvrtak kako u razgovorima s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom nije postignut napredak po pitanju prekida vatre radi evakuacije civila.

Govoreći nakon razgovora s ruskim ministrom u turskoj Antaliji, Kuleba je rekao da je najteža situacija u ukrajinskom gradu Mariupolju, a da Lavrov nije predan rješenju za humanitarni koridor u tom gradu.

Ukrajinski ministar u srijedu je pozvao Rusiju da dozvoli evakuaciju civila iz tog grada. Kuleba je naglasio da je Ukrajina spremna za diplomaciju, no da je spremna obraniti se.

Gradske vlasti Mariupolja izvijestile su u četvrtak da su stambene četvrti u gradu mete ruskih napada Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je kako se čini da će Rusija nastaviti svoju ofenzivu i da traži predaju Kijeva koju neće dobiti.

Kuleba je rekao da je njegov dojam sa sastanka bio da Rusija u ovom trenutku nije spremna uspostaviti primirje nakon invazije na Ukrajinu.

Lavrov ima drukčiji dojam o tome što ministri vanjskih poslova rade u krizi, dodao je.

Lavrov je izjavio u četvrtak na odvojenoj konferenciji za novinare nakon razgovora s ukrajinskim kolegom da se Zapad ponaša opasno zbog Ukrajine i da ruska vojna operacija tamo ide prema planu.

Lavrov je rekao da Zapad stvara opasnu situaciju u regiji koja će potrajati dugi niz godina te da oni koji su isporučivali oružje Ukrajini i tamošnjim plaćenicima trebaju shvatiti opasnost onoga što rade. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:14